Lapszemle a munka világát érintő idei változásokról

Az Adózóna arról ír, hogy 2020. július 1-jén hatályba lép az új járuléktörvény, megszüntetve a korábbit, és magába olvasztva annak végrehajtási rendeletét. Az új Tbj. (2019. évi CXXII. törvény) számtalan lényeges módosítást, kiegészítést tartalmaz a júniusig még hatályos régi jogszabályokhoz képest. További részletek itt.

A Mosthalllottam.hu az idén érvényes közalkalmazotti bértáblát ismerteti, kiemelve azt, hogy a csak alapfokú iskolai végzettség esetén minimálbér jár, gyakorlati időtől függetlenül, középfokú iskolai végzettség esetén garantált bérminimum jár, gyakorlati időtől függetlenül, felsőfokú iskolai végzettségnél – speciális szakvizsga, tudományos fokozat nélkül – is csak a garantált bérminimum jár egészen a munkában eltöltött 33. évig! Ebből az egészből pedig az következik, hogy jelenleg 55 éves korukig a közalkalmazottak döntő többsége csak a bérminimumra számíthat! További részletek itt.

A Világgazdaság pedig arról ad hírt, hogy háromezer bíró és kétezer ügyész bére emelkedett januártól, a bírák átlagosan 32, míg az ügyészek 21 százalékos illetményemelésben részesültek.