MÁR A LÁTSZAT SEM A RÉGI…..

 

MÁR A LÁTSZAT SEM A RÉGI…..

 

Ismét eltelt egy év, ismét elkezdődött az előző, 2014. év értékelése. Először természetesen az ORFK berkein belül, majd a megyékben folytatódik az értékelés. 2006-ig minden esetben meghívást kapott az FRSZ. Majd ezt követően ez megszűnt. Ezt egy névhez tudom kötni Hatala József tábornokhoz. Ő megfelelt annak az elvárásnak, melyet elé támasztottak, sőt már a vélt elvárásoknak is eleget tett, így kiebrudalta az évértékelőkről az érdekvédelmi szervezeteket…

 

Na, miért is?? Kérem, ne válaszoljon senki, költői kérdés volt.

 

Hatala nyugdíjba menetelét követően Papp Károly tábornok úgy nézett ki konstruktívabb lesz. És volt is. Kinevezését követően lehetett hozzá fordulni és szóba is állt velünk. Legalább a látszatra adott! Nekem volt szerencsém, mint Fejér megyei főkapitánnyal együtt dolgoznom vele, és nem csak szakmailag, hanem mint az FRSZ megyei elnökeként is élő, rendszeres kapcsolatunk volt, sőt, törekedett is a kapcsolattartásra. Ez számomra érezhető volt, mikor országos főkapitány lett, mintha ezt a trendet folytatta. Legalább a látszatra adott!! Tavaly meghívták szakszervezetünket, mind az országos, mind a megyei évértékelőkre.

 

Az idén nem. Mi történhetett? – figyelem szintén költői a kérdés.

 

Időközben megalakult az MRK, elkezdődött az életpálya modell és az új HSZT tervezése. Természetesen mind a kettőre jellemző, hogy nem a törvény alá tartozóaknak kedvezően tervezik a módosításokat. Sőt egyértelműen kárukra. Döntően negatívan befolyásolva munkájukat, sőt a magánéletüket is!

 

Nos, véleményünket nem rejtettük véka alá. Talán ez nem tetszett ? – ismét költői a kérdés.

 

Sajnos a kialakult szakmai és politikai hatalom nem tűri az ellenvéleményeket. Nem hogy nem tűri, hanem képviselői lassan, de biztosan válnak persona non grátává.

 

Napokban tartották a Fejér megyei Rendőr-főkapitányság évértékelőjét is. A médiában hangzatos cím: „A főkapitány szerint elég rendőr van a megyében”

 

Ekkor értettem meg, hogy miért is nem hívtak meg…..

 

Ismerve magam, erre a mondatra nem bírtam volna visszatartani hangos kacajomat. Ezt tán tudták ők is. Még egy ok, amiért nem hívtak….

 

Elég rendőr van. Elég rendőr van? 2013-ban (a 2014 évi még nem ismerhető!) csak Fejér megyében 108.770 túlóra keletkezett (plusz 8 ezer az árvíz miatt is). A megye több településén naponta jelen vannak a Készenléti Rendőrség emberei is.

 

Szakmailag magyarázza már meg nekem valaki, hogy ezen adatok birtokában tényleg elég rendőr van a megyei főkapitányság állományában?

 

Apropó túlórák és szakszervezet!

 

A rendőrség, mely a törvény őre naponta sért törvényt azzal, hogy 30 napon belül ki nem adott túlórákat nem rendezi! Mert, még rendeznie kellene! Amíg az új HSZT hatályba nem lép, mert az, majd ezt is megoldja. Természetesen nem a rendőreinknek kedvező módon!

 

Na de jelenleg a harminc napon túlinak nevezett túlórákat még ki kell fizetni!! KI KELL!! EZ A TÖRVÉNY!!

 

És itt van szakszervezetünk. Itt vagyok én, aki amióta szakszervezeti vezető vagyok, azt hangsúlyozom, hogy a rendőrségen belüli szakszervezeteknek a rendőrségért is tennie kell. A RENDŐRSÉGÉRT!! Ez kezd bennem metamorfózist előidézni. Tényleg érdemes ennyire lojálisnak lenni? Hisz egy másik általam hangoztatott mondat, hogy mindenki, mindenkivel annyira legyen lojális, amennyivel vele szemben lojálisak. Most akkor buzdítsuk fel munkatársainkat, hogy százával, országosan ezrével adják be szolgálati panaszukat a ki nem fizetett túlórák ügyében? Mert ez biztos pernyertesség, hisz a törvény nagyon egyértelmű!!

 

És még mindig a túlórák. Nagyjaink úgy csinálnak, mintha az elmúlt években nem lett volna vagy negyvenezer migráns évente, akikkel foglalkoznia kellett rendőrségünknek. Eddig sem tettek semmit annak érdekében, hogy elviselhetőbbé tegyék, na, nem csak a migránsok, hanem saját rendőreink helyzetét! És a szigorúan bérminimumért foglalkoztatott fegyveres biztonsági őrök helyzetét, akiket még a kollektív szerződések csekély előnyeiből is kizártak, amikor munkaviszonyba vették fel őket!

 

Inkább csak az állandó feszültségek szinten tartására törekedtek. Eddig sem lehetett túlórák nélkül megoldani a migráns kérdést! És mit tettek ? – naná, hogy költői kérdés!

 

Mi van most. Minden megyéből erőket vesznek el, csoportosítanak át a migráns kérdés rendezésére. És mi van ott, ahonnét elveszik az erőt ? Mit tud tenni az ottani állomány? Na, ez nem költői kérdés, mert megválaszolható:  az ott maradt állomány túlórákkal pótolja az elvont erők kiesését. Olyan túlórákkal, melyet nem tudnak megváltani a törvény szerint!!!!

 

Befejezésül egy utolsó megjegyzés: nem tudnak olyan rossz körülményeket biztosítani a rendőrségnek, hogy az ne tudjon évről évre jobb, és jobb eredményeket kimutatni, statisztikailag! Akkor most miért is javítanának a helyzetén?? Naná, hogy költői a kérdés!!!

 

Bár nekem van válaszom: MERT MÁR A LÁTSZATRA SEM ADNAK !

 

                 Orgovány Zoltán, az FRSZ Dél-dunántúli- és Fejér megyei  elnöke