Másfél hónapot túlórázik egy átlagrendőr, olyan nagy az emberhiány

Rengetegen szerelnek le mostanában, olyanok is, akik régóta a rendőrségen dolgoznak, és olyanok is, akik csak nemrégen léptek be, jelentős a munkaerőhiány, sok a túlóra írja a 24.hu. Az ORFK sem tagadta, hogy vannak gondok, és ezt jelzik a statisztikák is. A leszerelők fele csak pár évet tölt a rendőrségnél. A rendőrség adatai szerint 2018-ban összesen 2012 hivatásos rendőr jogviszonya szűnt meg. A leszerelők 65 százaléka tíz évnél kevesebb időt töltött hivatásos állományban – derült ki az ORFK Kommunikációs Szolgálatának válaszából. Ráadásul a leszerelők 44 százaléka legfeljebb négy évig volt rendőr!

A távozók közül mindössze húsz hivatásos állományú rendőr ment nyugdíjba, akik kiléptek, azok közül volt, aki azonnali hatállyal, próbaidő alatt ment el, mások közös megegyezéssel, voltak áthelyezések más szervekhez, illetve előfordult, hogy a dolgozók visszavonták a kifogástalan életvitel ellenőrzéshez való hozzájárulásukat.  Tavaly egyébként 390-nel többen mentek el, mint ahányan beléptek. A rendőrség hivatásos állományából 2019. április 1-jén országosan 1644 fő hiányzott. 

Tavaly összesen több mint 6,4 millió túlórát kellett vállalniuk a rendőröknek. A vizsgált időszakban a minimálisan teljesített túlszolgálatok száma összesen havi 323 891 óra (majdnem 13,5 ezer teljes napnak, több mint 40 ezer nyolcórás műszaknak felel meg), míg a maximális havi 756 130 óra (több mint 31 500 teljes napnak és 94,5 ezer nyolcórás műszaknak felel meg) volt. További részletek a 24.hu cikkében.