A pénzlehúzás legújabb szinonimája: egységes szabályozás!

 

​Válaszolt a Belügyminisztérium a rendvédelmi hivatásos állomány által választható cafetéria juttatások körének az adómentes lakáscélú támogatással való kiegészítése érdekében tett FRSZ javaslatra. A minisztérium gazdasági helyettes államtitkára által jegyzett levél szerint a kormányzat nem fogadta el a BM lakás cafetéria fenntartására vonatkozó kezdeményezését, hanem e helyett "egységes szabályozásra tett javaslatot," melynek alapján az Országgyűlés módosította a szolgálati törvényt, és ezzel kizárta a kedvezmény igénylésének további lehetőségét. Ezzel a félsoros jogszabály-módosítással, melynek valós következményeiről a gombot nyomogató kormányzati képviselőknek talán fogalmuk sem volt, egyetlen tollvonással sikerült 51 ezer forintot kihúzni mindazon rendvédelmi dolgozók zsebéből, akik korábban igénybe vették ezt a lehetőséget. Amennyiben a honanyákat és honatyákat illető feltételezésünk téves, akkor elnézést kérünk! Ez esetben azonban, a bocsánatkérés mellett szembe kell néznünk azzal a lehetőséggel, hogy a rendvédelmi dolgozókat és egyébként a teljes közszférát tudatosan zárták ki egy olyan adókedvezményből, mely egyébként a kormány egyik kiemelten fontosnak ítélt célkitűzésének megvalósulását, nevezetesen a fiatal családok otthonteremtésének támogatását szolgálja! Ez az intézkedés pedig az FRSZ szerint indokolatlan és diszkriminatív is a közszolgálattal szemben!

Emlékezetes, hogy főtitkárunk az RTL Klub híradójának korábban elmondta, hogy az FRSZ sérelmesnek tartja az intézkedést, ezért tettünk javaslatot a korábbi szabályozás visszaállítására. A hírműsor kérdésére egyébként a Nemzetgazdasági Minisztérium ugyan azt a választ adta, mint a belügy, kiegészítve azzal a csúsztatással, hogy: "a rendvédelmi szerveknél többnyire elérhető a kedvezményes, vagy akár kamatmentes munkáltatói lakáskölcsön." Nem tudjuk, hogy az NGM válaszadója milyen értelemben használta a többnyire szót, azt viszont igen, hogy a rendőrség költségvetésében idén 106 millió forint áll rendelkezésre lakáscélú támogatásra, ami a 45 ezer fős rendőrségi állományból összesen 42 fő támogatására lenne elég, ha mindannyian 2,5 millió forintos támogatást kaphatnának. A költségvetés által biztosított forrás tehát valóban nem egy rendőr igényének kielégítésére elég, hanem "többnyire," ha az NGM is így gondolta...

Az elmúlt napokban sok kolléga érdeklődött az FRSZ-nél, hogy mikorra várható a minisztérium válasza, és mit javaslunk, halogassák-e cafetéria nyilatkozat leadását? A helyzet fentiek tükrében egyértelmű: nincs mire várni. Miként egyértelmű az is, hogy bármennyire is reklámozza a közmédia a "magyar emberek javát szolgáló" kormányzati intézkedéseket, azt a kormányzat, ha munkáltatóként kell döntenie, saját maga nem feltétlenül alkalmazza! Miként a minimálbér elemést is "kreatívan" úgy oldja meg a közszéra sok munkáltatója, köztük a rendőrség is, hogy elveszik a korábbi években adott illetmény egy részét, és papíron átírják egy másik rovatba az összeget, ezzel a könyvelés rendben, nincs mit nézni!