A rendvédelmi szervek közalkalmazottainak jogállását még sem módosítják júliustól

 

​A minisztérium a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte az egyes jogállási törvények módosításáról szóló törvényjavaslat utólagos megvitatása céljából. Ez a jogszabály írná elő, hogy a közvádas bűncselekménnyel összefüggő érintettségét minden foglalkoztatott köteles bejelenteni a munkáltatójának.

 

Az ülésen napirendre kerül az új szolgálati törvény is. Kérdésre válaszolva Zsinka András helyettes államtitkár elmondta, hogy a rendvédelmi szerveknél közalkalmazottként foglalkoztatottak jogállása július 1-jétől még sem változik, illetményük FRSZ által szorgalmazott emelését pedig a tárca még vizsgálja. 

 

 

Zsinka úr azt is elmondta, hogy a hivatásos állománynál 2018-ig nem változik a túlszolgálat ellentételezésének rendje sem, azaz a 150 óra alatti túlszolgálatokat szabadidőben, míg az a fölöttieket pénzben kell megváltani. A „bűvös dátum” személyügyi helyettes államtitkár úr szerint megoldást fog hozni, ugyanis addig 3200 kiképzett rendőr szolgálatba állítását tervezik.

 

A BÉT ülésről szóló részletes főtitkári tájékoztató letölthető innen