RÉT - a rendőrségen idén 13 ezer fő maradt ki az illetményemelésből

 

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) április 10-ei ülésén kiderültek a valós számok az idei illetményemelésről. Ezek szerint a rendőrségen 10 ezer hivatásos és 3 ezer más jogviszonyban foglalkoztatott nem kapott egyetlen forint emelést sem 2017-ben. A fizetésemelésből kihagyottak többsége, mintegy 9 ezer fő, a végrehajtó állományba tartozó tiszthelyettesi beosztásban teljesít szolgálatot. Ez más megközelítésben azt jelenti, hogy a rendőrség állományának gerincét adó tiszthelyettesek több mint egyharmadát kizárták az emelésből. Emlékezetes, hogy a kormányzati kommunikáció az év elején heteken át azt sulykolta a közvéleménybe, hogy idén folytatódik a korábban megkezdett béremelés újabb üteme, melynek során átlagosan 5 %-os emelést kapnak a hivatásosok. Ez azonban a matematika (jelenleg még hazánkban is) érvényes szabályai szerint biztosan nem felel meg a valóságnak. Amennyiben ugyanis 16 ezer tiszthelyettes 5%-ot meg nem haladó illetményemelést kaphatott a törvény szerint, és 9 ezer nulla forintot, akkor az általános iskolában tanultak szerint sehogy sem jön ki az 5 %-os átlagos emelési mérték!

Nem jártak jobban a közalkalmazottak sem, mivel ezen állománycsoportba tartozók illetményét csak akkor emelték meg idén, ha az nem érte el a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összegét. Sajnos ezt sem tisztességesen hajtották végre, hanem a szokásos trükkös módszerrel. 2013 óta ugyanis bevett munkáltatói gyakorlat, hogy a közalkalmazottak bérét mindig pontosan annyival csökkentik, amennyivel a garantált bérminimum és/vagy a minimálbér összege emelkedik. Így a fizetések nettó összege sosem változik, bár statisztikailag kitűnő mutatókat lehet gyártani az emelésben részesültek számáról. A valóság azonban az, hogy a rendőrségi közalkalmazottak mintegy 70 %-a jelenleg csak a garantált bérminimum szerinti illetményt kapja. Ugyan ez arány a rendőrségi munkavállalók körében a 80 %-ot is meghaladja.

Mindez az FRSZ véleménye szerint hosszabb távon kihatással lesz az utánpótlásra is. A jelenlegi munkaerőhiányos időkben valószínűleg egyre nehezebben találnak majd a rendőri szervek olyan jelentkezőket, akik a minimálbér, illetve a garantált bérminimum szerinti illetményért vállalják a rendőrségi munkavégzéssel járó többlet felelősséget és kötelezettségeket. 

A számokkal való bűvészkedés nem oldja meg az állomány megélhetési gondjait, ezért az FRSZ tényleges, általános béremelést jelentő intézkedéseket vár a rendőrség illetve a Belügyminisztérium részéről! További részletek a RÉT ülésről szóló főtitkári tájékoztatóban, itt.