Ruhacsere mindörökké!

Valószínűleg nagy örömmel fogadták az egyenruhagyártók a Belügyminisztérium legújabb jogszabálytervezetét, melynek alapján jövőre a rendőrség hivatásos állományának társasági (dísz) egyenruháját tervezik lecserélni. Kollégáink körében már nem ilyen népszerű az újabb ruhacsere, mivel sokan vannak, akik már a második garnitúra társasági ruhájukat hajíthatják a kukába. Ezt az öltözetet ugyanis megvetették velük, amikor felszereltek, majd 2004. körül, amikor a jelenlegit bevezették, jövőre pedig vehetnek egy harmadikat. Miközben a társasági (dísz) egyenruhát még a főtisztek is alig hordják, a tiszthelyettesi állománynak pedig csak elvétve kell felvennie. Az újabb, kényszeres cserére egyébként azután kerül sor, hogy 2014-ben a BM egyik helyettes államtitkára már bejelentette, hogy lezárult a 2010-ben megkezdett egyenruhacsere program. Annak keretében 4 év alatt 23 ruházati cikket és 5 ékítményt cseréltek le, illetve állítottak rendszerbe. Az akkori bejelentés komolyságát jelezi, hogy azóta is minden évben bevezetnek egy - egy új ruházati cikket, aminek az árát "természetesen" a rendőri állományra terhelik. 

 

​2010. óta az állomány nagy része (az egyen- és vegyesruhások minden évben) a változatlan összegű ruhapénzüknek csak egy részét kapják meg készpénzben, mivel az ellátás minimum fele értékében természetbeni felszereléssel látják el őket. A visszatartott ruhapénz azonban szinte soha nem fedezi az adott évben bevezetett új ruházati cikk árát, ezért a különbözetet úgynevezett túlellátásként feljegyzik, hogy majd egyszer valamikor, amikor véletlenül már nem vezetnek be újabb egyenruhát, majd akkor levonják az azévi ruhapénzből. Mindez napjainkra oda vezetett, hogy az egyenruhás rendőrök ruhapénze már több évre előre, egyeseknek akár a nyugdíjkorhatárig is be van táblázva. Így az elhasználódott, kopott ruhadarabok cseréjét szolgáló éves keretösszeg jelentős részét akkor sem fogják megkapni, ha egyszer valóban véget ér majd a ruhacsereprogram. Az egyenruhás állomány egyébként már 2012. óta alig kap ruhapénzt a kezébe. Ráadásul az újonnan bevezetésre kerülő ruházati cikkek aránytalanul, olykor arcpirítóan drágák, és sok esetben a minőségüket is kifogásolja az állomány. 

A minisztérium lendülete azonban töretlen és a jogszabályokat sem kíméli. A ruházati szabályzatot ugyanis 2010. óta kétszer cserélték le, de már a jelenlegi, 2016-os jogszabályt is 14 ponton módosították  a hatályba lépése óta eltelt alig másfél év alatt. Most pedig véleményezésre megküldték szakszervezetünknek az idei, menetrendszerinti újabb módosítást, amivel természetesen nem értünk egyet! A korábbi módosítások ellen az FRSZ már tucatnyi alkalommal tiltakozott, és konkrét javaslatokat is tettünk, de azok többsége sajnos borsóként pattogott le a minisztériumról. Mindez nem tántorított el minket attól, hogy ismételten leírjuk: nem értünk egyet az újabb ruhacserével, és kifogásoljuk a rendszer egészének a működését is!  

A  hivatásos állomány társasági ruházati felszerelésével kapcsolatban indítványozzuk, hogy egyrészről a társasági ruhával jelenleg rendelkezők a szükséges „cseréig” de legalább 5 évig megengedett ruházatként a meglévő társasági ruhájukat viselhessék. Másrészről természetesen ragaszkodunk ahhoz, hogy az új társasági ruha költségeit ne csak a tiszthelyettesi, hanem a teljes hivatásos állomány vonatkozásában a költségvetés viselje, ha a BM ragaszkodik a jelenlegi, egyébként nyilvánosan senki által nem kifogásolt társasági öltözet cseréjéhez. További javaslataink itt olvashatók.