A ruházati arculatváltás ugyan befejeződött, a BM mégis leköti az állomány pénzét!

 

A belügyminiszter irányítása alá tartozó rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának 2017. évi ruházati utánpótlási ellátmánya terhére kiadott természetbeni ellátásról szóló BM rendelet tervezetének napokban történt véleményezése során kifogásoltuk, hogy bár két évvel ezelőtt a minisztérium illetékesei bejelentették a ruházati arculatváltás befejezését, a jövő évi „ruhapénz” döntő hányadát mégis elvonnák az állománytól kötelező egyenruházati ellátásra.

Kifogásoltuk azt is, hogy az egyes szolgálati ágak és ezzel együtt a szolgálati feladatok különbözőségére tekintet nélkül egységes ruházati beszerzési kötelezettséget írna elő a BM rendelet valamennyi egyen- és vegyesruhás számára. Holott nyilvánvalóan más az egyenruházati kihasználtság pl. a közlekedésrendészeti, vagy mondjuk a határrendészeti szakterületen: az előbbinél pl. a fehér ing, míg az utóbbinál a gyakorló ruházat használata a jellemző, így ezen termékek kopása, elhasználódása a fokozottabb. A szolgálatot jellemzően gyakorló ruházatban ellátók esetében a téli-nyári bakancs megléte ráadásul szerintünk alapvető lenne, de azt alapfelszerelésként, az éves ruhapénz kereten felül tartjuk indokoltnak biztosítani.

Mindezek alapján kezdeményeztük, hogy a ruhapénz terhére kötelezően beszerzendő ruházati cikkek elsődlegesen a ruhaszemle megállapításait alapul véve egyénre szabottan, másodlagosan szolgálati áganként, a feladatok specifikumait figyelembe véve kerüljön meghatározásra.