Sok vagy kevés az 500.000 Ft?

 

Ez relatív, lakást venni kevés, ott hagyni valahol sok. És sokan ott hagyják... Szakszervezeti tagunk a BRFK állományában dolgozott, amikor a Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata és a rendőrség közös szervezésében megrendezett labdarúgó tornán kereszt- és oldalsó térdszalag-szakadást szenvedett. Mentővel a János Kórházba szállították, s ott 3-4 órás várakozás, röntgen és orvosi vizsgálat után bal lábát fekvőgipszbe helyezték. Később ultrahang-vizsgálat, majd MR vizsgálat következett. A vizsgálatok során megállapításra került, hogy a baleset során kollégánknak a bal térdszalagja elszakadt, több szalag megnyúlt, a porc levált. A műtétet megelőzően gyógytornát kellett végeznie, megerősödési célzattal, hiszen a fekvőgipszben a bal combizma teljesen elsorvadt. Minden nap a véralvadás-gátlás megelőzésére injekcióznia kellett magát. Végül megműtötték, pótolták a térdszalagokat, eltávolították a levált porcot, s csavarral rögzítették térdkalácsát.

 

A balesetet a BRFK határozatával szolgálati (üzemi) balesetnek minősítette. Kollégánk szolgálati jegyeken előterjesztette kártérítési igényét, melyben egyrészt vagyoni, másrészt nem vagyoni kárának megtérítését kérte. A rendőrség határozatában a vagyoni kártérítési igénynek részben helyt adva, elmaradt jövedelem jogcímén 475.052 Ft, költségtérítésként 11.156 Ft megfizetéséről rendelkezett, azonban a nem vagyoni kárának megtérítésére irányuló igényét teljes egészében elutasította.

 

Mindezen előzményeket követően került sor szakszervezetünk jogsegélyszolgálata útján a keresetlevél benyújtására. A jogi részletekkel, csűrés-csavarással senkit nem untatnék, a lényeg azonban az, hogy az eljáró munkaügyi bíróság keresetünknek helyt adva alkotmányjogi, polgári jogi és munkajogi szabályok mentén megállapította, hogy a mozgási képesség, általános életminőség és egészségi állapot megromlása a balesettel összefüggésben bekövetkezett, melyre tekintettel kötelezte a rendőr-főkapitányságot nem vagyoni kár jogcímén 500.000 Ft és annak törvényes kamatai megfizetésére. Az ítélet jogerős lett.

 

A tanulság? Ha a baj bekövetkezik, ismerjük meg és érvényesítsük jogainkat, segítségül pedig forduljunk a Független Rendőr Szakszervezethez. Várunk tagjaink közé!

 

B u d a p e s t, 2014. május 15.

Dr. Tordai Gábor jogtanácsos