Szép új világ: túlóra elszámolás 3 év múlva, és csökkentett szabadság

A gyereket nevelő köztisztviselőknek több pótszabadságot ígér a kormány, de közben tőlük is elvesznek egyheti pihenést - írja a Népszava. Óriási a felháborodás a köztisztviselők körében, mert a központi közigazgatásban dolgozók éves alapszabadságát az eddigi 25 napról 20-ra akarja csökkenteni a kormány egy, a parlamentnek kedden benyújtott törvényjavaslat szerint. További részletek itt olvashatók.

A szabadság csökkentése egyébként a rendőrségi igazgatási szolgálati viszonyba átkerülőket is érinteni fogja, azzal a különbséggel, hogy az ő esetükben a pótszabadság mértékét tervezik csökkenteni, a hivatalos propaganda szerint természetesen "családbarát" módon....

Embertelen, aljas, családellenes, a munkavállalókat kizsigerelő, teljesen szakmaiatlan rabszolgatörvény – így jellemezték a szakszervezetek a Népszavának azt a Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf fideszes képviselők jegyezte egyéni módosító indítványt, amely a jelenlegi 250-ről 400 órára emelné az egy évben elrendelhető túlórák számát. Jelenleg évi 250 óra túlmunkát enged meg a munka törvénykönyve, amelyet kollektív szerződés esetén 300 órára lehet növelni. A fideszes javaslat ezt emelné – kollektív szerződés hiánya esetén is, azaz mindenkire vonatkozóan – 400 órára. A munkaidőkeret megnövelése pedig az elszámolási vitáknak ad majd nagy teret. Jelenleg a munkaidőkeret 6 hónap, ami a kollektív szerződésben 1 évre növelhető: a javaslat ezt tolná ki 3 évre. Ez egyrészt azt jelentené, hogy a munkavállaló csak később – akár 3 év múlva – jutna hozzá a túlórapénzéhez. A dolgozók kizsákmányolását fokozza, hogy a heti két pihenőnap alapesetben bármely napra eshetne, az egyenlőtlen munkaidő-beosztásban, például a több műszakos munkarendben foglalkoztatottaknak pedig havonta egy munkaszüneti nappal kellene beérniük. A Munka Törvényönyvét érintő kormánypárti módosító javaslataokról továbi részletek itt olvashatók.