Újabb fordulat a túlóra megváltás ügyében, mégis enged a Fidesz...

A Népszava cikke szerint a rendvédelmi dolgozók és a katonák túlórapénzeinek átmeneti megtartására nyújt be önálló indítványt az országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága – jelentette be Kósa Lajos. A grémium fideszes elnöke felidézte, hogy a jelenlegi – rendőröket, a büntetés-végrehajtásban, a katasztrófavédelemben dolgozókat, katonákat érintő – szabályozás szerint év végével megszűnne a túlórapénz, és szabadságot adnának az elrendelt túlmunka után. A most benyújtandó törvényjavaslat szerint az átmeneti szabályozás határidejét 2022 végéig meghosszabbítanák. Így – a javaslat elfogadása esetén – a rendvédelmi dolgozók és a katonák továbbra is választhatnának, hogy túlóráik ellentételezéséért szabadnapot vagy pénzt kérnek.

Emlékezetes, hogy az FRSZ már 2015-ben, a fentiekben hivatkozott törvény elfogadása előtt tiltakozott a Belügyminisztériumnál túlórák pénzbeli megváltásának megszűntetése ellen, de ezt, mint általában a szakszervezeti javaslatok többségét, a döntéshozók figyelmen kívül hagyták. Az azóta eltelt időszakban is több alkalommal kezdeményeztük az elhibázott jogszabály módosítását, legutóbb idén júniusban a Belügyi Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldalát alkotó szakszervezetekkel közösen előterjesztett javaslatban. A BM idén nyáron már belátta, hogy a túlórák pénzbeli megváltásának eltörlése súlyos következményekkel járhat, ezért a szolgálati törvény (Hszt.) éppen aktuális módosításában javaslatot tett a probléma orvoslására. Ezt a javaslatot azonban a kormány nem fogadta el, mivel az Országgyűlésnek október közepén benyújtott Hszt. módosításból a túlórára vonatkozó szabályokat kihagyták. 

Az MSZP részéről Harangozó Tamás nyár óta több alkalommal is foglalkozott az egyenruhások túlórapénzével, és még szeptember elején benyújtotta a kérdés rendezésére irányuló törvényjavaslatát – amellyel tartalmilag egyező szöveget adott be Demeter Márta, az LMP társelnöke is. E mögé a javaslat mögé állt most be a Országgyűlés kormánypárti többségű honvédelmi és rendészeti bizottsága. Mint ahogyan Harangozó a beadványában írta, a probléma súlyosságát jól jelzi: az egyébként is létszámhiánnyal küzdő rendvédelem területén így már néhány hónap után nem lenne, aki dolgozzon, mert mindenki a "kényszerszabadságát" töltené. A legsúlyosabb helyzetben a büntetés-végrehajtás lenne, a jelenlegi létszámhiányra tekintettel az eddigi szabályozás az összeomlás szélére sodorná azt. - Már csak egy kérdés marad: ha a javaslat átmegy a parlamenten, honnan teremtik elő a fedezetet. A 2019-es évre ugyanis 1-2 milliárd forint van betervezve túlórapénzre, viszont 10 milliárdos nagyságrendre lenne szükség – mondta Harangozó.