logo

Öt év alatt felére csökkent a rendőrséghez jelentkezők száma

2022.07.04.

A kiképzési könnyítések ellenére is felére esett vissza 2017 óta a rendőrképzésre felvételizők száma – tudta meg a Népszava. Bár az ORFK nem beszél a létszámhiányról, Orgovány Zoltán, az FRSZ Dél-dunántúli területi elnöke a lapnak elmondta: nagyon is komoly problémákat okoz, hogy nincs elég rendőr.

Korábban négy helyen, a fővárosban Adyligeten, Szegeden, Körmenden és Miskolcon indult klasszikus, nappali középfokú képzés – mondta el a Népszavának Gál Sándor, az FRSZ tanintézeti tagozatának vezetője. Jelenleg azonban már csak utóbbi két helyen képzik a szakközépiskolásokat, mivel úgy lecsökkent a jelentkezők száma. Gál Sándor szerint a 10 hónapos járőrképzés bevezetése sem hozott áttörést, a klasszikus tiszthelyettesi iskolába pedig nem nőtt a jelentkezők száma.

Pongó Géza főtitkár az interjúban azt emelte ki, hogy a járvány előtt évente 2000-2500 rendőr hagyta el a pályát, s a szakszervezetek már akkor jelezték, előbb-utóbb olyan súlyos lesz a létszámhiány, hogy a rendőrség nem tudja majd normálisan ellátni a feladatait, s nem lenne meglepve, ha időarányosan az idén is elérnék ezt a számot. Hozátette, hogy a béreket azóta sem rendezték, az idén év lején kiosztott, hathavi járandóságnak megfelelő fegyverpénz pedig egyszeri alkalomnak számított, amire nem lehet életpályát építeni. Nem véletlen, hogy míg régebben azok szereltek le, akik 1-2 éve voltak a pályán, s kiderült, idealista kép élt bennük a rendőrséget illetően, ma már 10-20-25 éves múlttal is leszerelnek 40-50 éves, vagyis tapasztalt szakemberek, ugyanis kilátástalannak tűnik az anyagi helyzetük, főleg a versenyszférával összevetve.

Orgovány Zoltán megjegyezte, egy kezdő rendőri fizetés bruttó 266 ezer forint, mely a túlórákkal és a pótlékokkal 300-400 ezerre kúszhat fel, de az így kézhez kapott nettó 250 ezer körüli összeg sem versenyképes, főleg, ha mellé teszik a munkaterhelést. Nem véletlen, hogy egyre kevesebben jelentkeznek rendőrnek.

További részletek a Népszava cikkében.

 

Hiába várnak tőlük egyre kevesebbet, öt év alatt felére csökkent a rendőrséghez jelentkezők száma (Népszava)

A kiképzési könnyítések ellenére is felére esett vissza 2017 óta a rendőrképzésre felvételizők száma – tudta meg a Népszava.

2017-től még úgy is a felére csökkent a középfokú rendészeti képzésre jelentkezők száma, hogy 2020 szeptemberében elindult az iskolarendszeren kívüli, mindössze 10 hónapos, rendőrjárőr szakképesítést adó rendőrképzés – derült ki a Népszava által kikért rendőrségi statisztikákból.

Míg 2017-ben még 3528-an jelentkeztek a rendészeti szakközépiskolákba, s 1751-et fel is vettek közülük, addig 2019-ben már csak 989-en felvételiztek, és 471-en feleltek meg a követelményeknek. Vagyis két év alatt 74 százalékkal csökkent a képzést elkezdők száma. 2020-ra és 2021-re az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) már összevonva adta meg a középfokú rendészeti képzésre és a 10 hónapos, rendőrjárőr szakképesítést adó tanfolyamra jelentkezők számát. Két éve 1825-en, tavaly 1874-en felvételiztek. Vagyis a jelentkezők száma a „könnyített” képzés bevezetése miatt nőtt, ám ebben sem volt sok köszönet, mivel 2020-ban csak 803-an, 2021-ben 879-en feleltek meg a követelményeknek. Vagyis a „gyorstalpaló” bevezetésével együtt is a 2017-es eredmények felére sikerült visszatornászni a létszámot. Ráadásul a 10 hónapos járőrképzés nem is ad normális rendőrvégzettséget, hivatalosan csak járőrtársi beosztásra alkalmas, s cseppet sem mellékesen beosztásban és a ranglétrán sem lehet előrelépni vele, vagyis, ha valaki hosszú távra tervez a pályán, mindenképpen vissza kell ülnie az iskolapadba.

– Korábban négy helyen, a fővárosban Adyligeten, Szegeden, Körmenden és Miskolcon indult klasszikus, nappali középfokú képzés – mondta lapunknak Gál Sándor, a Független Rendőr Szakszervezet tanintézeti tagozatának vezetője, tanintézeti ügyvivője. – Jelenleg azonban már csak utóbbi két helyen képzik a szakközépiskolásokat, mivel úgy lecsökkent a jelentkezők száma.

Gál Sándor szerint a 10 hónapos járőrképzés bevezetése sem hozott áttörést, a klasszikus tiszthelyettesi iskolába pedig nem nőtt a jelentkezők száma, ráadásul, akik próbát tesznek, fizikális, pszichikai és általános képzettségi szempontból is jellemzően elmaradnak az egy-két évtizeddel korábban jelentkezőktől, nem véletlen, hogy egyre kevesebben felelnek meg a felvételin.

– Leginkább azok jönnek, akikben egy túlmisztifikált kép él a rendőrségről – jegyezte meg. – Aztán a kapitányságokra kikerülve megtapasztalják, milyen is a valódi rendőrélet, s bizony sokan egy-két év alatt, ha lehet, le is szerelnek.

Nem elég hogy egyre kevesebben jelentkeznek a rendőrséghez, a testületet a felmondások is terhelik. Június elején, az egészségügyi és rendvédelmi dolgozók számára 2020 novemberétől elrendelt felmondási moratórium lejárta utáni első héten 299 hivatásos állományú rendőr adta be a felmondását, írta meg Magyar Hang. Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára akkor úgy nyilatkozott, noha a távozni akarók létszáma csak alig egy százaléka a cirka 37 ezres rendvédelmi állománynak, a tendencia a fontos, hiszen mindez alig egyetlen hét alatt történt, s a leszerelési hullámnak vélhetőn ezzel nincs vége.

Megkerestük az ORFK-t, arra voltunk kíváncsiak, hány betöltetlen státusz akad a rendőrségnél, azaz mennyi rendőr hiányzik az ideális feladatellátáshoz, s melyek azok a területek, ahonnét a legtöbb szakember hiányzik.

– A rendőrségen nem betöltetlen státuszokkal számolunk, hanem a betöltöttekkel, a jelentkező feladatokat értelemszerűen az aktuálisan meglévő létszámmal biztosítjuk, eddig sikerrel – tért sajátos érveléssel az érdemi válaszadás alól az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata. Annyit azért elárultak: június 1-én a határrendészeti és a közrendvédelmi szolgálati ág feltöltöttsége volt a legalacsonyabb, melyet ellensúlyoz a 2022 júniusában kinevezett 205 hivatásos, illetve a 2022 júliusában tényleges szolgálatát megkezdő 305, 10 hónapos képzést befejező rendőrjárőr.

Bár az ORFK nem beszél a létszámhiányról, Orgovány Zoltán, az FRSZ Dél-dunántúli területi elnöke azt mondja: nagyon is komoly problémákat okoz, hogy nincs elég rendőr. – Az állomány túlórával pótolja a hiányzó embereket – magyarázta. – A kapitányságokon a szolgálatvezetésnek komoly gondot okoz a kötelező pihenőidő kiadása és a végrehajtandó feladatok elosztása. Igazából szerencse, hogy az állomány lojális, s vállalja a jelentős munkatúlterhelést.

A területi szakszervezeti elnök hozzátette, nincsenek frissebb adataik a leszerelni akarókról, s igazából csak hónapok múlva derül ki, mennyien akarnak távozni, ugyanis a kapitányságokon a jogszabályokat kihasználva megnehezítik a távozás mellett döntők dolgát, ugyanis 2-3 hónapig jogszerűen vissza tudják tartani őket.

– Nem is abban bízva, hogy meggondolják magukat, hanem hátha az a munkahely, ahová menni szeretnének, nem tartja annyi ideig az állásajánlatát, s így jobb híján kénytelenek maradni – mondta Orgovány Zoltán, majd úgy folytatta: – Csak éppen sokan nem bírják a folyamatos túlterhelést, pedig egyes területeken, mint a nagy létszámhiánnyal küzdő közrendvédelemnél, magyarán a járőröknél a túlóra a teljes munkaidő negyedét is elérheti. Emiatt elképzelhető, hogy sokan gondolkodnak a távozáson, ezért a veszélyhelyzetre hivatkozva – hiszen most a járványügyi helyett a háborús lépett életbe – ismét megtiltják majd a leszerelést.

Pongó Géza szerint a járvány előtt évente 2000-2500 rendőr hagyta el a pályát, s a szakszervezetek már akkor jelezték, előbb-utóbb olyan súlyos lesz a létszámhiány, hogy a rendőrség nem tudja majd normálisan ellátni a feladatait, s nem lenne meglepve, ha időarányosan az idén is elérnék ezt a számot.

– A béreket azóta sem rendezték, az idén év lején kiosztott, hathavi járandóságnak megfelelő fegyverpénz pedig egyszeri alkalomnak számított, amire nem lehet életpályát építeni – mondta. – Nem véletlen, hogy míg régebben azok szereltek le, akik 1-2 éve voltak a pályán, s kiderült, idealista kép élt bennük a rendőrséget illetően, ma már 10-20-25 éves múlttal is leszerelnek 40-50 éves, vagyis tapasztalt szakemberek, ugyanis kilátástalannak tűnik az anyagi helyzetük, főleg a versenyszférával összevetve.

Orgovány Zoltán megjegyezte, egy kezdő rendőri fizetés bruttó 266 ezer forint, mely a túlórákkal és a pótlékokkal 300-400 ezerre kúszhat fel, de az így kézhez kapott nettó 250 ezer körüli összeg sem versenyképes, főleg, ha mellé teszik a munkaterhelést.

Nem véletlen, hogy egyre kevesebben jelentkeznek rendőrnek.

Archívum

Share This