logo

Fiatalítás és folytonosság a MOSZ VIII. Kongresszusán

2023.05.22.

A Szövetség a következő öt éves időszakra újraválasztotta Palkovics Imre elnököt, az ügyvezetés pedig két új taggal bővült. Ügyvezető alelnökké került megválasztásra Dr. Szabó Imre Szilárd munkajogász, versenyszféráért felelős alelnökké pedig Kozma Zsolt, a fém- és gépipari ágazat vezetője. Közszféráért felelős alelnökké Holecz Gábor, a vám és pénzügyőröket tömörítő érdekképviselet elnöke került újraválasztásra, Baumgartner Lajost ismét gazdasági alelnökké választották a tagszervezetek vezetői.

Palkovics Imre kiemelte: „A munkavállaló nem eszköz a profittermeléshez, nem egy csereberélhető alkatrész, hanem partnere a vállalkozónak, és teljes személyiségével részt vesz a termék vagy a szolgáltatás előállításában. Ennek megfelelő elbánást és megbecsülést vár el jövedelmét és tágan értelmezett munkafeltételeit illetően. A COVID válság, a háború éveiben a magyar munkavállalók komoly áldozatokat hoztak az egyensúly helyreállítása érdekében, következetes gazdaságpolitikával, a társadalmi konzultációk rendszerének erősítésével ezeket a terheket a következő években jelentősen enyhíteni szükséges”

Szabó Imre Szilárd pedig arra helyezte a hangsúlyt, hogy „a harmadik országbeli állampolgárok munkavállalásának szabályozása az elmúlt évtizedekben nem látott kihívások elé állíthatja a munkaerőpiacot. Elodázhatatlan egy önálló egyéni és kollektív munkajogi koncepció kidolgozása a szakszervezetek részéről, amelynek a Munkástanácsok szívesen lenne a katalizátora.”

A MOSZ kongresszusáról további részletek itt és itt olvashatók.

Archívum

Share This