logo

Akár halőröket is beoszthatnak járőrözni

2023.07.24.

Tovább csökkent azoknak a száma, akik rendőrként képzelik el a jövőjüket: az rtl.hu információi szerint ugyanis idén már csak 470 fiatal jelentkezett a tiszthelyettesek utánpótlását biztosító kétéves technikumi iskolákba, miközben néhány éve ez a szám még 3000 felett alakult. A csökkenés még akkor is jelentős, ha ehhez hozzávesszük, hogy a jóval kisebb tudást biztosító, 10 hónapig tartó járőrképzésre éves szinten nagyjából ezren adják be a felvételi kérelmüket. A jelentkezők nagy része ráadásul vagy meggondolja magát, vagy nem felel meg az alkalmassági feltételeknek, így évente csak nagyjából 800 rendőr jön ki a középfokú iskolákból. A fiatalok gyakran hamar leszerelnek a terhelés és a nem túl magas fizetés miatt, a tavalyi béremelést ugyanis nagyrészt már el is vitte az infláció.

„Szinte csak elvétve fordul elő, hogy két rendőrt osztanak be egymás mellé járőrözni. Általában egy rendőr és egy más státuszban szolgáló alkalmazottat küldenek ki az utcára. Ő lehet rendőrségi fegyveres biztonsági őr, polgárőr, de akár halőr is – mondta az rtl.hu-nak egy neve elhallgatását kérő rendőr. Állítása szerint a kapitányságok munkaerőhiánya már a mindennapokban is tapasztalható, az állampolgárok pedig leginkább akkor szembesülnek ezzel, ha segítséget kérnek. „Egyre hosszabb ideig tart, mire kiérünk egy helyszínre, az alacsony létszámmal ugyanis nehezen bírjuk ellátni a feladatokat” – mondta.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint az állomány 92 százalékos telítettségű, azaz a létszámadatok alapján nagyjából 4500 rendőrt azonnal fel tudnának venni. A hivatalos tájékoztatás szerint ugyanakkor a jelenlegi állománnyal is biztosítani tudják a folyamatos szolgálatellátást.

Az rtl.hu cikke megjegyzi azt is, hogy a végzettekről szóló statisztika szerint a jelentkezők jelentős része sohasem lesz rendőr. Ennek egyrészt az az oka, hogy nagyjából a harmaduk megbukik az alkalmasságin, másrészt pedig sokan mire odaérnének, hogy elkezdjék a képzést, meggondolják magukat, és elmennek máshova dolgozni. Évente tehát főként azzal a 800-nál is kevesebb frissen végzett fiatallal kellene kielégíteni az egyre égetőbb munkaerőhiányt, akik a középfokú iskolákból jönnek ki.

A cikk azt is kiemeli, hogy az eredeti tervek szerint összesen 4000 határvadászt is terveztek toborozni, hogy tehermentesítsék a rendőröket, azonban májusig csak 1433-an kötöttek szerződést a rendőrséggel.

További részletek azt rtl.hu cikkében, ezen a linken olvashatók.

Archívum

Share This