logo

Szomorú jubileum: 15 éve nem emelték a rendvédelmi illetményalapot

2023.07.25.

Egy multinacionális cég árufeltöltő munkatársa jobban keres, mint egy kezdő rendőrjárőr – mondta a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke az Alfahírnek. A Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettese szerint a béremelés mellett szolgálati bérlakás-programra, modern szolgálati nyugdíjrendszerre, valamint szúrás- és vágásbiztos, lövedékálló mellények és testkamerák bevezetésére is szükség lenne.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) friss közlése szerint a rendőrállomány immár 92 százalékos telítettségű Magyarországon, ami azt jelenti, hogy a létszámadatok alapján nagyjából 4500 rendőr hiányzik a rendszerből. Ezenkívül további égető probléma a jelentős számú lemorzsolódás is – írja az Alfahír.

A lap megkeresésére Sas Zoltán, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke elmondta, meglepődött az adatokat olvasva. Bár országos szinten nincsen teljes rálátása a helyzetre, csak a rendőri és belügyi szerveknek, de ha lokálisan nézzük, nagyon mást lehet érezni – mondta. A Jobbik-Konzervatívok frakcióvezető-helyettese aggasztónak nevezte a létszámhiányt, amit csak megerősít az ismerősi köre is, akik között sok rendőr van.

„Olyan közterületeken, ahol korábban állandó vagy legalább gyakori volt a rendőri jelenlét nem látni rendőröket. A tavalyi év végén százas nagyságrendben bezárt rendőri objektumok sem azt sejtetik, hogy minden rendben a létszámmal” – emelte ki.

Hozzátette azt is, hogy: „A belső közbiztonság fenntartásához napi szinten több ezer főre van szükség. Mivel az elmúlt évtizedben az egyenruhásokat túlterhelték, például az állandó határvédelmi feladatokra vezényléssel. Ez pedig egy olyan kérdés, amit már régebben meg lehetett volna oldani, ha az Orbán-kormány megfogadja a Jobbik-Konzervatív javaslatát, és visszaállítják időben a Határőrséget”.

Elmondta továbbá, hogy: „Egyrészt, a rendvédelmi illetményalap 2008 óta változatlan, nem emelték annak ellenére, hogy többször kezdeményeztük. Noha toldozzák-foldozzák pótlékokkal és eltérítésekkel, de a törvény által garantált emelés nem történt immár 15 év óta.” Másrészt azt is nagy hibának tartja, hogy a szolgálati nyugdíjrendszert felszámolták, amivel súlyos károkat okoztak az állományban.

Az országgyűlési képviselő a jelentős, munkaerőpiaci elszívó hatás, illetve az elégtelen utánpótlás miatt létszámbeli problémákkal küzdő rendőri állománnyal kapcsolatban arról beszélt, nem csoda, hogy ilyen kevesen jelentkeznek rendőrnek, pláne tiszthelyettes egyenruhásnak.

„Egy multinacionális cég árufeltöltő munkatársa jobban keres, mint egy kezdő rendőrjárőr. Azt pedig ne felejtsük el, hogy a rendőr „ha kell az élete kockáztatásával” látja el a szolgálati feladatait. Ráadásul az elmúlt 3 évben soha nem látott mértékben szaporodtak meg a jogszerűen intézkedő rendőrök elleni támadások. Szóval mondhatjuk, hogy kalandos hivatás, de kalandért nem adnak tejet kenyeret a boltban, és a lakhatási problémákat sem oldja meg” – fogalmazott a lapnak.

Mint kifejtette: A Jobbik arra kéri a kormányt, hogy a másfél évtizede befagyott 38 650 forintot emeljék meg 50 000 forintra. Fontos lenne az is, hogy segítsék a pályakezdő rendőrök lakáshoz jutását, amit egy szolgálati bérlakás-programmal lehetne elérni.

További részletek az Alfahír cikkében, ezen a linken.

Archívum

Share This