logo

Jövőre akár 300 ezer forintra is emelkedhet a minimálbér?

2023.09.05.

Alapjaiban változhat meg 2024-től a magyar minimálbér: az őszi bértárgyalások során napirendre kerül a jelenlegi minimálbér és a garantált bérminimum összevonása – értesült a Napi.hu. Ebben az esetben a legkisebb bér 30-35 százalékkal emelkedne.

Több mint harmadával emelkedne jövőre a minimálbér összege, ha megvalósulna a hazai minimálbér-rendszer reformja, és a kétfajta kötelező legkisebb bért egy összeg váltaná fel. A javaslat szerepel a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) napirendjén is – tudta meg a Napi.hu.

Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a minimálbér összege a jelenlegi 232 ezer forintról legalább 296 400 forintra nőne, amely jelenleg a garantált bérminimum összege. Annak érdekében, hogy a bérminimummal érintett nagyjából 800 ezer munkavállaló se járjon rosszul, az összeg tovább emelkedne januártól legalább 5,5 százalékkal, megőrizve így a reálértékét.

A minimálbér összege így 2024-ben egy lépcsőben 34,8 százalékkal emelkedne, 312 700 forintra.

Úgy tudjuk, a minimálbér reformjától nem zárkóztak el sem az érdekképviseletek, sem a kormány, ugyanakkor az érdemi egyeztetésekre még nem került sor.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke a Napi.hu megkeresésére megerősítette, hogy felvetődött, a jövőben – hasonlóan a legtöbb európai országhoz – csak egy összeg legyen a kötelező legkisebb bér. A Munkástanácsok elnöke ugyanakkor hozzátette, egyelőre felvetésként kell kezelni a minimálbér átalakítására vonatkozó javaslatot, de a tárgyalópartnerek fontolóra veszik a lehetőséget. 

További részletek a MOSZ cikkében, itt olvashatók.

A minimálbér tárgyalások állását az alábbi videó mutatja be:

 

Archívum

Share This