logo

Szabadság visszakövetelése? Ne dőlj be!

2024.08.21.

Több tagunk is azzal a visszássággal fordult hozzánk, hogy a munkáltatója helytelenül számolta és adta ki a szabadságot (jellemzően az ún. covid pótszabadságot), amit utólag, hosszú idő elteltével követelnek vissza pénzben vagy a szabadság napjai számának a csökkentésével.

Erre a helyzetre az illetmény visszakövetelésének szabályai az alkalmazandók, amely szerint a munkáltató főszabályként 60 napon belül tudja visszakövetelni az illetményt, vagyis azt a távolléti díjat, amit a szabadság kiadása során kifizetett; 60 nap elteltével 3 évre visszamenőleg, kizárólag akkor, ha az érintett annak alaptalanságáról tudott vagy tudnia kellett volna. Utóbbi hosszú visszakövetelési lehetőségre azonban eredményesen nem hivatkozhat a munkáltató, mert a szabadság nyilvántartásáról és megfelelő kiadásáról is a munkáltatónak kell gondoskodnia. A határidő kezdete, amikor a tévesen kiadott szabadságra járó távolléti díjat a munkáltató megfizeti, vagyis a szabadság természetben történő kiadását követő hónap 5. napja.

A törvény nem ad lehetőséget arra, hogy a nyilvántartott szabadság napjai számát a munkáltató egyoldalúan csökkentse a tévesen kiadott szabadságok számával.

Várjuk mindazok jelentkezését, akiknek hasonló problémájuk van, vagyis a munkáltatójuk a kiadott szabadságukat követeli vissza.

Tagjainknak a jogi képviselethez elegendő a jogi képviseleti meghatalmazást és a munkáltatótól származó felszólítást, netán közjegyezői fizetési meghagyást minél hamarabb megküldeni.

Nem szakszervezeti tag érdeklődök jelentkezésére is számítunk, de természetesen a jogi segítség nyújtásához elengedhetetlenül szükséges az FRSZ tagság létrehozása.

dr. Oláh Tamás kamarai jogtanácsos
FRSZ Jogsegélyszolgálat

Archívum

Share This