logo

A munkára való alkalmassági vizsgálat kötelező elrendeléséről

2024.09.02.

A munkálatói és a munkavállalói oldal a munkaköri alkalmassági vizsgálatok újraszabályozását súlyos, a munkavédelem és ezen belül a foglalkozás-egészségügyi ellátás működésének alapjait érintőnek tekinti, ezért közös és – hangsúlyozandóan – szakmai alapokon nyugvó álláspontot alakított ki.

Mindkét oldal elutasítja, hogy a szabályozást lehetővé tevő törvény indokolása, illetve a közzétett rendelettervezetek hatásvizsgálati lapja a munkaköri alkalmassági vizsgálatot egyszerűen adminisztrációs kötelezettségnek minősítse. A rendeletek hatályba lépésével nem a vállalkozások adminisztrációs terhei csökkennek, hanem a prevenció egyik fontos eleme csorbul.

Alapvetően hibás az a kormányzati szándék, amely a munkaköri orvosi vizsgálattal érintettek körét szűkíti, ahelyett, hogy a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok színvonalát, minőségét emelné meg. Elvárható lett volna, hogy a múltszázadi (kb. 30 évvel ezelőtt készült) foglalkozás-egészségügyi jogszabályokat az aktuális szakmai kihívásokhoz, a tudomány jelenlegi fejlettségéhez igazítsák. Megjegyzendő, hogy a most készülő rendeletek szembe mennek azzal a nemrégen napvilágot látott népegészségügyi elképzeléssel, amely az életkorhoz kötött szűrővizsgálatok elvégzését a foglalkozás-egészségügyi orvoshoz telepítené.

További részletek a MOSZ honlapján olvashatók ezen a linken és itt.

Archívum

Share This