logo

A NAV nyakatekert jogértelmezése okozott félreértést

2020.01.29.

Néhány napja megkereséssel fordultunk az ORFK gazdasági főigazgatójához, mivel tagjaink jelezték, hogy az egyik főkapitányság gazdasági szakszolgálata felhívta a családi adókedvezményt egyedül érvényesíteni kívánó kollégákat: módosítsák a nyilatkozatukat úgy, hogy az adókedvezményt házastársukkal megosztva fogják érvényesíteni.

Az ORFK gazdasági főigazgatója válaszában kifejtette, hogy az érintett főkapitányságok a Magyar Államkincstár és a NAV iránymutatásai szerint jártak el. A NAV pedig a családi kedvezménnyel kapcsolatban az alábbi értelmezést adta ki: „A gyermekeiket közösen nevelő házaspár mindkét tagja már év közben, adóelőleg-nyilatkozattal igénybe veheti a családi kedvezményt, ha a gyermek után családi pótlékra jogosultak. Ha a házastársak úgy döntenek, hogy a kedvezmény teljes összegét csak az egyikük érvényesíti az összevonás alá eső jövedelmére, akkor ez is a családi kedvezmény közös érvényesítését jelenti, hiszen mindketten érvényesíthetnék a kedvezményt, de úgy döntöttek, hogy azt csak egyikük veszi igénybe. Ebben az esetben a családi kedvezmény évközi érvényesítésére vonatkozó adóelőleg-nyilatkozaton a kedvezményt érvényesítő házastársnak a közös érvényesítést kell bejelölnie.”

Mindezek alapján megállapítható, hogy tagjainkat a NAV sajátos jogértelmezése vezette félre, mivel a családi kedvezményt természetesen a gyermeküket közösen nevelők is érvényesíthetik egyedül.

Az ORFK válasza itt olvasható.

Archívum

Share This