logo

Rendőrségi illetmények a LIDL bérek tükrében

2020.02.04.

Az Index cikke szerint a Lidl Magyarország 2020-ban 7,3 milliárd forintot fordít béremelésre. A cég közleménye szerint 5300 munkavállaló fizetését emelik idén, ezt követően a 8 órás műszakban dolgozó kezdő bolti eladók 325 ezer és 346 ezer forint között, a már három év munkaviszonnyal rendelkező bolti eladók 358 ezer forintól 380 ezer forint között keresnek majd. (A cikk szerint ez a dolgozók havi bruttó jövedelmét jelenti: az alapbér+béren kívüli juttatás+pótlékok együttes összegét.)

A cikk közli a targoncavezetők és az üzletvezetők idei fizetését is, melyeket összevetettük a rendőrkapitányságon szolgálatot teljesítők idei illetményével. Az alábbiakban megtekinthető táblázatból jól látszik, hogy a hivatásos állományú rendőrök illetménye, még az idén bevezetett 10%-os kiegészítő juttatással sem versenyképes a LIDL-nél elérhető bérekkel! 

A rendőri illetmények alacsony volta még akkor is szembetűnő, ha figyelembe vesszük, hogy béren kívüli juttatásként a rendőrök is kapnak évente bruttó 200 ezer forintos cafetéria keretet.

Ezért hangsúlyozza az FRSZ évek óta, hogy a rendvédelmi szervek állományának illetményét jelentősen (30-50%-kal) kellene megemelni, majd a következő években folyamatosan tovább emelni, legalább a minimálbér évenkénti növekedésének arányában. Mindaddig, amíg erre nem kerül sor, véleményünk szerint nem várható sem a leszerelési hullám megállítása, sem a rendőr tiszthelyettesképzésre jelentkezők számának utánpótláshoz szükséges mértékű emelkedése.

Archívum

Share This