logo

Rendőrségi érdekegyeztetés: hallgatag munkáltatóval

2020.02.25.

A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) idei első ülésének kiemelt témája az illetményemelés volt. Pontosabban lett volna, de az ORFK vezetői a hivatásos állomány már megvalósult 10 %-os kiegészítő juttatásán túl más érdemi információt nem tudtak adni.

Az ORFK még nem kapta meg a Hszt. korábban bejelentett módosításának tervezetét, és a rendvédelmi alkalmazottak 5 %-os illetményemelését illetően sem rendelkeznek a sajtóban megjelentnél több információval.

A rendvédelmi igazgatási alkalmazottak illetményének felülvizsgálata – a 2020. január 31-ig végrehajtott teljesítményértékelésükre tekintettel – jelenleg ugyan folyamatban van, de az ezzel összefüggő esetleges illetményemelés vonatkozásában még nincs vezetői döntés.

A munkavállalóként foglalkoztatottak béremelésének elmaradását sérelmező kifogásunkra pedig csak azt a semmitmondó választ kaptuk, hogy folyamatosan vizsgálják a munkaerőpiaci folyamatokat, a munkavállalói állomány bérét, és a költségvetési lehetőségek függvényében gondoskodnak a bérek versenyképességének fenntartására.

Szakszervezetünk természetesen nem tekinti lezártnak a 2020. évi béremelést egyik állománykategória vonatkozásában sem, és mind a bér, mind más, régebb óta megoldást igénylő (pl. a rendvédelmi alkalmazotti állomány pótszabadsága, illetve a hivatásos állományhoz hasonló egyéb juttatások, mint a ruhapénz, vagy a 90 %-os távolléti díjjal fizetett egészségügyi szabadság), illetve újonnan felmerülő problémával a Belügyminisztériumhoz fordulunk!

Az ülésen szó esett még a 40 év szolgálati idővel nyugállományba vonuló hivatásos állományú nők választási lehetőségéről, a rendészeti szakgimnáziumok képzési átalakításáról, a teljesítményértékelésről, a rendvédelmi alkalmazottak betegszabadságának díjazásáról, és még sok egyéb kérdésről, melyekre az ORFK később ígért konkrét válaszokat.

Az ülésen kezdeményeztük továbbá a rendvédelmi alkalmazottak rendészeti alapvizsga követelményének módosítását, és az általuk ellátott feladatokhoz igazodó egyszerűsítését.

A RÉT ülésről szóló részletes beszámolónk az innen letölthető főtitkári tájékoztatóban olvasható.

Archívum

Share This