logo

A BM közigazgatási államtitkára válaszolt a kérdéseinkre

2020.05.06.

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldalát alkotó szakszervezetek (BÉT MVO) kérdéseire adott válaszában Dr. Felkai László kifejtette, hogy a szolgálati törvény (Hszt.) 161. §-a szerinti veszélyességi pótlékra, és a Hszt. 146. §-a szerinti tizennégy nap rekreációs célú pótszabadságra való jogosultságot nem terjesztik ki a rendvédelmi szervek teljes állományára.

A levél kitér arra is, hogy a szolgálatmentesség vonatkozásában a Belügyminisztériumban munkavégzés alóli mentesítésre vonatkozó munkáltatói döntés nem született, mivel arról a rendvédelmi szerveknél az állományilletékes parancsnok a helyi sajátosságokra, egyéni körülményekre figyelemmel hozhat döntést, amennyiben a pandémiás helyzettel összefüggő elháríthatatlan ok miatt a rendvédelmi szerv tagja nem tud a szolgálatteljesítési helyén megjelenni.

Fentiekkel szemben pozitívum, hogy az államtitkár szerint a SZÉP kártya juttatás tekintetében a kormányzati döntésnek megfelelő végrehajtás előkészítése folyamatban van.

A veszélyességi pótlék és a rekreációs szabadság általános jellegű biztosításának elmaradását az államtitkár azzal indokolta, hogy: „A koronavírus járvány kapcsán gyakorlatilag a teljes lakosság és a teljes belügyi állomány fenyegetett a fertőzés veszélyétől, nemcsak a munkavégzés, hanem a mindennapi életvitel során bekövetkező érintkezések kapcsán is. A fertőzésveszély tehát nem önmagában a munkaköri feladatok ellátásához kapcsolódik, így nem lehetséges kiemelni jól meghatározható körben azokat a beosztásokat, amelyeket betöltő munkatársakat a többiekétől jelentősen eltérő mértékben fenyegeti a fertőzésveszély, hiszen már önmagában a munkába járás is kockázati tényezőként értékelhető. Abban az esetben viszont, ha gyakorlatilag a teljes állomány részére megállapításra kerülne a pótlék, pontosan a jogalkotó által szem előtt tartott fontos szabályozási elem veszne el, nevezetesen azon beosztások magasabb anyagi elismerése, ahol az átlagos mértéket jelentősen meghaladó kockázatokkal kell szembenézni.”

Linkek:

Archívum

Share This