logo

Tömeges elbocsátások a Készenléti Rendőrségen

2020.05.12.
Több szakszervezeti tagunk munkaviszonyát azonnali hatállyal megszüntették a Készenléti Rendőrségen, többekkel szemben pedig fegyelmi eljárás indult, mert az étkezdében állítólag másolt étkezési jeggyel fizették ki a 350 Ft-os ebédjüket. Mindezt úgy, hogy sokan állítják, fizettek előzetesen a pénztárban az étkezési jegyekért. Van olyan közöttük, aki a szabadságon lévő kollégájától kapta meg az adott napi jegyet, más pedig nem vitatottan a felmondásban közölt napon nem is ebédelt a munkahelyi étteremben, ugyanis aznap Győrben teljesítette munkafeladatait. Nem számít… nem számít az sem, hogy ezekben a nehéz időkben az elhelyezkedés komoly nehézségekbe ütközik, s a kirúgottak megélhetése egyik napról a másikra ellehetetlenült, s nem számít az sem, hogy a szakmunkájukra nyilvánvalóan változatlanul igény lenne. Kollektív bűnösök!

Felmerül a kérdés, hogy mielőtt ilyen drasztikus, a józan észt, az emberi méltóságot és az ártatlanság vélelmét sértő intézkedéssorozatba kezd egy munkáltató, nem lett volna-e minimális elvárás az egyes munkavállalók személyes meghallgatása, az általuk elmondottak figyelembevétele, az esetleges vétkességük egyedi vizsgálata? Persze bírósághoz fordulhatnak…. a hatályos munkajogi szabályok azonban (nyilván nem véletlenül) nem teszik lehetővé a visszavételük kikényszerítését, s a kártérítés (mint elmaradt jövedelem) is maximálva van az 1 évi távolléti díjuk összegében. Addig is azonban marad a pénztelenség, a munkanélküliség, a bizonytalanság, s a pereskedés, akár több éven keresztül.

Vajon utólagosan történnek-e majd felelősségre vonások a rendőrségen a nyilvánvalóan alaptalan, súlyos indokolási hibákat tartalmazó felmondások bírósági felülvizsgálatát követően? Vajon ki és miből fizeti majd a remélhetőleg megítélt kártérítéseket, annak késedelmi kamatait, a perköltségeket?

Szakszervezetünk határozottan kiáll az ártatlanul meghurcolt, büntetőeljárásba bevont, munkaviszonyukat azonnali hatállyal megszüntetett, illetve fegyelmi eljárás alá vont tagjai mellett. Jogi képviseletüket biztosítjuk, az esedékes kereseteket már elkészítettük, azokat az illetékes bíróságra megküldtük.

Az ügy fejleményeiről pedig a későbbiekben beszámolunk.

Archívum

Share This