logo

Szirmai Mária emlékére (1942 – 2020)

2020.06.18.

Hosszantartó súlyos betegség után elhunyt a Zsaru rendőrségi magazin, majd 2003-as nyugállományba vonulását követően szakszervezetünk FRáSz című lapjának egykori munkatársa, a Police Caritas Alapítvány egyik alapító tagja, Szirmai Marika. A temetés június 26-án, pénteken, 12.30-kor lesz, a hamvakat hajóról a Dunába szórják. A hajóra a beszállás a Pesti alsó rakpart utolsó kikötőjében a Dráva utca – Révész utca szakaszon történik, nem sokkal 12.30 előtt. Egy szál virággal lehet elbúcsúzni Marikától.

A Magyar Rendőrnél, majd a Zsarunál töltött évei során elkötelezetten állt az érdekvédelem szolgálatába, ő lett „minden rendőrök anyja”, ahogy a Zsaru szerkesztőségében elnevezték. Cikkünk a link alatt folytatódik!

Ez ellen nem ágált, végül is ez volt az igazság. Nem volt ugyanis a testületnek olyan tagja, aki hiába fordult volna hozzá segítségért, ha igazságtalanul vádolták. Marika fáradhatatlanul talpalt, iratokat tanulmányozott, hivatalosságokkal tárgyalt, hogy bebizonyítsa a „kisrendőr” igazát. Nem alkudott meg semmi áron. Vonatozott télen vidékre, ahol elcsúszott, karját törte, de sérülten végig ülte a rendőrök számára sorsdöntő és sikert hozó tárgyalást, hogy aztán tájékoztathassa róla az olvasókat: győzött az igazság!

Marika egyszemélyes intézmény volt, jótollú újságíró, kemény, kitartó. Riportjait ma is élvezet olvasni. Vannak még bizonnyal közöttünk, akikért nem hiába harcolt, s akiknek a fiókja mélyén még megvannak Marika értük írt cikkei. Örülünk, hogy ismerhettük, hogy a munkatársai lehettünk és bízunk benne, hogy az emlékét nem csak mi őrizzük.

Archívum

Share This