logo

Kettős mérce: a katonáknak jár, a rendőröknek nem jár külön pótlék veszélyhelyzetben

2020.12.07.

Az 548/2020. (XII. 2.) Korm. rendelet szerint különleges jogrend szerinti veszélyhelyzettel kapcsolatos feladatok ellátására vezényelt katonák és a tényleges szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katonák naponta 10 ezer forint összegű fokozott igénybevételi illetménypótlékra jogosultak. A már hatályba is lépett rendelet szerint ugyanakkor akik megkapják a 10 ezer forintot, azoknak nem jár az őr-, az ügyeleti és a készenléti szolgálat szerinti illetménypótlék.

A fokozott igénybevételi illetménypótlék honvédek számára történő bevezetését az FRSZ üdvözli, csak azt nem értjük, hogy a Belügyminisztérium idén tavasszal miért utasította el a rendvédelmi szakszervezetek hasonló kezdeményezését?

A Belügyi Érdekegyeztető Tanács Munkavállalói Oldalát (BÉT MVO) alkotó szakszervezetek ugyanis már áprilisban (és azóta több alkalommal) kezdeményezték a pandémiás helyzet szempontjából kiemelten veszélyeztetett munkát végző rendvédelmi alkalmazottak számára veszélyességi pótlék bevezetését.

A veszélyességi pótlék és a rekreációs szabadság általános jellegű biztosításának elmaradását Dr. Felkai László államtitkár akkor azzal indokolta, hogy: „A koronavírus járvány kapcsán gyakorlatilag a teljes lakosság és a teljes belügyi állomány fenyegetett a fertőzés veszélyétől, nemcsak a munkavégzés, hanem a mindennapi életvitel során bekövetkező érintkezések kapcsán is. A fertőzésveszély tehát nem önmagában a munkaköri feladatok ellátásához kapcsolódik, így nem lehetséges kiemelni jól meghatározható körben azokat a beosztásokat, amelyeket betöltő munkatársakat a többiekétől jelentősen eltérő mértékben fenyegeti a fertőzésveszély, hiszen már önmagában a munkába járás is kockázati tényezőként értékelhető. Abban az esetben viszont, ha gyakorlatilag a teljes állomány részére megállapításra kerülne a pótlék, pontosan a jogalkotó által szem előtt tartott fontos szabályozási elem veszne el, nevezetesen azon beosztások magasabb anyagi elismerése, ahol az átlagos mértéket jelentősen meghaladó kockázatokkal kell szembenézni.”

A honvédek számára megállapított új pótlék bevezetése arról tanúskodik, hogy az államtitkár által hivatkozott „fontos szabályozási elem” napjainkra érvényét veszítette, ezért ismételten felhívjuk a Belügyminisztérium figyelmét a pandémiás helyzetben kiemelten veszélyeztetett munkát végző rendvédelmi alkalmazottak külön juttatásban való részesítésének szükségességére.

Archívum

Share This