logo

Pongó Géza: megélhetési gondokkal küszködnek a kisrendőrök

2020.12.08.
Blikk idézetek a közösségi médiából
„Sziasztok! Az oldalatokon korábban láttam egy képet, ahol egy rendőrfizetés volt közzétéve 160 körülről, úgyhogy vettem a fáradtságot és csináltam egyet az enyémről is.” A Zsaruellátó Facebook-oldalán közzétett átutalás, amelyet az egyik megyei rendőr-főkapitányság munkatársa küldött, 155 ezer forintról szólt.

A bejegyzés fogadtatása vegyes volt. Akadt olyan hozzászóló, aki azt írta, hogy ő senkit nem fog sajnálni. Azt tanácsolta, hogy az érintettek tanuljanak nyelveket és menjenek külföldre dolgozni. Ez a vélemény természetesen nem maradt válasz nélkül. Többen megjegyezték, hogy ha mindenki így gondolkodna és elhagyná az országot, akkor ki végezné el többek között a rendőrök vagy tűzoltók munkáját. „A betegek ellátják majd magukat és az emberek is megvédik magukat a bűnözőktől?” – vetette fel más.

Szintén hozzászólás-áradatot váltott ki egy ehhez hasonló bejegyzés is. Ilyenek egyébként voltak már korábban, de most újra aktualitásuk lett. Ugyanis, mint azt nemrég a Blikk is megírta, a honvédelmi törvény módosításai között elrejtve szerepel az, hogy a rendészeti szervek országos vezetőinek és megyei parancsnokainak illetménye januártól közel a duplájára nőhet. Ők akár 1,9 millió forintot is kereshetnek havonta.”

 

Mivel az állomány tagjainak bére nem emelkedik, a szakszervezetek kezdeményezték Pintér Sándor belügyminiszternél a törvényjavaslat visszavonását, a rendvédelmi illetményalap január elsejétől 50 ezer forintra történő felemelését és a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) összehívását.

Hogy ez mikor történhet meg, nem tudni. A Blikknek a BÉT munkavállalói oldalának elnöke Powell Pál azt mondta, hogy nem kapott még választ a BÉT-ülés lehetséges időpontjáról. „Valószínűnek tartom, hogy a koronavírus-járvány miatt csak a szigorítások enyhítése után tárgyalhatunk az állomány fizetésének rendezéséről.”

A lapnak az FRSZ főtitkára is nyilatkozott. Elmondta, hogy: „155 ezer – 160 ezer forintos fizetésük a kezdő rendőröknek van, de akárhogy is nézzük, ennyiből nehéz kijönni főleg a fővárosban. Márpedig a Készenléti Rendőrségnél és a Budapesti Rendőr-főkapitányságnál is 50 százalék felett van a vidékről származó rendőrök aránya. A kisfizetésű egyenruhásokat ráadásul rosszul érintik a magas lakhatási költségek” – közölte Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára a Blikknek. Megjegyezte, hogy az FRSZ nem ellenzi a vezetők bérének emelését, hanem azt szeretné, hogy az állomány tekintetében is rendezzék a fizetéseket. „A beosztottak azért vannak felháborodva, mert rájuk megint nem gondoltak. Kaptak ugyan tíz százalékos illetménypótlékot, de azt sem építették bele az alapbérükbe. Az még előfordulhat, ami tavaly karácsony előtt megtörtént, akkor minden hivatásos kapott bruttó 500 ezer forintot. Viszont a nem hivatásosokról megfeledkeztek, ami szintén nemtetszést váltott ki.”

Archívum

Share This