logo

A rendőrök több munkát, a vezetők fizetésemelést kaptak

2020.12.09.

A problémát évek óta jelzik a BM-nek, ORFK-nak, mégsem történik semmi, mondta el Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, mindig forráshiányra hivatkoznak. Pedig sokan szerelnek le emiatt az utóbbi években 2000 ember ment el évente. Amíg a közszférában évente bruttó 400 ezer forintra emelték a cafeteria keretét, ez a rendőrségnél 200 ezer, ami 140 ezer forint nettóban. Az egész rendőr életpálya nagyon nehéz, rengeteg vidékről érkező budapesti rendőr szenved, hogy lakhatást intézzen magának, és a családalapításról nem is beszéltünk – olvasható a Pesti Hírlap cikkében.

Mert a fegyveres szolgálatot végzőket rendelik ki a határra, nekik kell karanténellenőrzéseket tartani. Nem véletlenül kellett a honvédséget is bevetni mind a járvány, mind a határellenőrzés területén. Feladat alapú költségvetés kellene, több feladathoz több pénzt rendelve, de épp fordítva van, akármi jön, a rendőrség ugyanazért a pénzért elvállalja, mondja Pongó. Sztrájkolni pedig békeidőben sem lehet, nemhogy veszélyhelyzetben.

 

Míg egy rendőr éhbért kap, a vezetők fizetését megduplázzák - Pesti Hírlap
„140-170 ezer forintot kap egy fegyveres szolgálatot teljesítő rendőr.

A szakszervezet szerint ez évek óta gond, és ezen nem segített, hogy a vezetők bérét a duplájára emelték a honvédelmi törvénybe rejtve. Évente kétezres számban szerelnek le a rendőrök. A BM további emeléseket ígér.

„Alapíts családot, teremts egzisztenciát, légy elhivatott és becsületes. (nevető fej emoji) Ne vállalj másodállást, kipihenten és ápoltan jelenj meg szolgálatban, és munka közben a teljes koncentrációd a feladaté legyen, ne vonja el semmi a figyelmed, hogy professzionális, jogszerű és szakszerű legyen minden amit csinálsz. Sokan mondják, hogy ezt vállaltad, ezt vállaltuk, de azért ha nem ilyen (ürülék emoji) lenne az anyagi megbecsülés ez lényegesen egyszerűbb és kivitelezhetőbb lenne.” Egymás után sorjáznak az ilyen hozzászólások a rendőri Zsaruellátó Facebook-oldalon, amelyen tobzódnak a rendőri fizetésekről szóló sms-eket megjelenítő posztok: 140-170 ezer forintot kap ma egy járőr, egy tiszthelyettes. „Ennyit 2002-ben is keresett egy járőr, és az majdnem 20 éve volt…”, szól egy másik komment. És másik már a jövőről beszél: „Áldom az eszem hogy nem engedtem a fiamat rendőrnek! Másfelé tereltem pályaválasztáson, pedig hogy szerette volna! Kitartást kívánok! Dohánybolti eladóként sokkal többet keresek, szégyen!”

A problémát évek óta jelzik a BM-nek, ORFK-nak, mégsem törtnik semmi, mondja Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, mindig forráshiányra hivatkoznak. Pedig sokan szerelnek le emiatt az utóbbi években 2000 ember ment el évente. Amíg a közszférában évente bruttó 400 ezer forintra emelték a cafeteria keretét, ez a rendőrségnél 200 ezer, ami 140 ezer forint nettóban. Az egész rendőr életpálya nagyon nehéz, rengeteg vidékről érkező budapesti rendőr szenved, hogy lakhatást intézzen magának, és a családalapításról nem is beszéltünk.

Mert a fegyveres szolgálatot végzőket rendelik ki a határra, nekik kell karanténellenőrzéseket tartani. Nem véletlenül kellett a honvédséget is bevetni mind a járvány, mind a határellenőrzés területén. Feladat alapú költségvetés kellene, több feladathoz több pénzt rendelve, de épp fordítva van, akármi jön, a rendőrség ugyanazért a pénzért elvállalja, mondja Pongó. Sztrájkolni pedig békeidőben sem lehet, nemhogy veszélyhelyzetben.

A Belügyminisztérium ugyanakkor azt mondja, a hivatásos állomány az elmúlt években átlagosan 50 százalékos illetményemelésben részesült. (Nem részletezik, hogy ez hogy oszlik meg a tiszthelyettesi és a felsőbb vezetés között.) Megemlítik, hogy 2019 végén 500 ezer forint egyszeri juttatást kapott mindenki, és 2020 elején 10 százalékos kiegészítő juttatást is kaptak. (Pongó erről azt mondja, azt ígérték, ezt később beépítik az alapbérbe, ez nem történt meg.) “A rendvédelmi igazgatási alkalmazottak a 2019. évi 20%-os jövedelememelkedést követően, 2020. január 1-től további 5%-os illetményemelésben részesültek, amelyet 2021-2022-ben további emelések követnek”, fogalmaz a BM minden konkrét szám és határidő említése nélkül.

Van azonban egy kör, amelynél a mérték és a határidő is ismert: a legfelső vezetői körnek egy honvédelmi törvényi módosításba rejtve megduplázzák a fizetését január 1-jétől, ami akár 1,9 milliós havi bért is jelent.”

Dercsényi Dávid, Pesti Hírlap

Archívum

Share This