logo

Betelt a pohár: elegük lett a román rendőröknek a túlórákból

2021.01.11.

Betelt a pohár: elegük lett a rendőröknek a túlórákból, tehát abból, hogy otthonról bármikor behívhatják őket, illetve hogy nap mint nap ki vannak téve a járványveszélyeknek, mégsem részesülnek plusz anyagi elismerésben. Hétfőtől a szabálysértőket bírság helyett mindössze szóbeli vagy írásos figyelmeztetésben részesítik – olvasható a szekelyhon.ro honlapon.

Úgy tűnik, hogy keleti szomszédunk nemcsak bizonyos gazdasági mutatókban, hanem a munkavállalói jogok érvényesüléséért való kiállásban is megelőzi hazánkat….

A szekelyhon.ro hírportál szerint elkészítették januári tiltakozásaik programját az Europol, a Pro Lex, a Diamant és a Decus rendőrségi szakszervezetek. Első lépésként azokat, akik szabályt szegnek, nem fogják megbüntetni, mindössze szóban vagy írásban figyelmeztetik őket. Mivel nem sikerült egyeztetni, illetve belátásra bírni a belügyminisztériumot, hogy a rendőrök is a veszélyeztetett kategóriába tartoznak a munkájuk miatt, január 11-től a tiltakozás különböző formáival élnek.

A szakszervezet által összeállított, erre a hónapra vonatkozó tiltakozási terv szerint január 11-től nem büntetik meg a szabályszegőket, csupán szó- vagy írásbeli figyelmeztetésben részesítik őket. Amennyiben követeléseik továbbra sem teljesülnek, január 18-tól csak a munkaköri leírásban szereplő tevékenységeket végzik el, például nem fogják ellátni az egészségügyi igazgatóság által rájuk rótt feladatot, miszerint nekik kell kézbesíteniük a karantén kötelezettségére vonatkozó határozat, vagy a karanténban tartózkodó személyek ellenőrzését. Amennyiben továbbra sem lesz változás, ami a javadalmazásukat, a többletmunkavégzés anyagiakban történő elismerését illeti, január 25-től a törvényszéki írnokokkal egy időben csak a sürgős feladatokat fogják ellátni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az írnokok is egyetértenek a rendőrökkel, mivel hozzájuk hasonlóan ők is elégedetlenek a bérezésükkel. A rendőrök szerint a világjárvány miatt ők is ki vannak téve a fertőzés veszélyeinek, egészségüket és életüket kockáztatják, amikor a járvány visszaszorításáért küzdenek. Számos munkatársuk megfertőződött, illetve az elhalálozás sem ritka soraikban. Ebben a hónapban nem vállalnak túlórát, illetve visszautasítják azt is, hogy szabadidejükben bármikor mozgósíthatók legyenek. A rendőrségi szakszervezetek arra várnak, hogy a belügyminisztérium képviselőivel leülhessenek tárgyalni a bérezésükről és a veszélyességi pótlékról.

Archívum

Share This