logo

Riaszosok betegszabadsága: kikapartuk a gesztenyét

2021.04.20.

Szakszervezetünk úttörőként nyert három különböző bíróságon is pert tagjaink ügyében, akik rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban álltak, és a betegszabadságuk idejére csak a távolléti díjuk 70%-át fizette meg a munkáltatójuk.

A Debreceni, a Budapest Környéki és a Fővárosi Törvényszék is osztotta az álláspontunkat, hogy 2019. február 1. és 2020. június 30. közötti időszakra a Hszt. eltérő rendelkezése hiányában a betegszabadság évi legfeljebb 15 munkanapos időtartamára – a hivatásos állományúakhoz hasonlóan – 100%-os távolléti díj jár.

Az ORFK Személyügyi Főosztály tájékoztatója szerint a munkáltató a fenti időszakra járó betegszabadság távolléti díját felülvizsgálja és 100%-os mértékűre egészíti ki, amely várhatóan a 2021. május 5-ig esedékes illetménnyel együtt fog történni, és külön kérelem benyújtására sincs szükség.

A tájékoztató nem tesz említést arról, hogy a perindítások előtt több alkalommal felvetettük a problémát az ORFK felé, azonban a munkáltató azzal nem értett egyet, és nem volt hajlandó teljesíteni az igényeket. A perindítások, és különösen az egyöntetű pernyertességeink meggyőzőek lehettek, minden bizonnyal ez okozhatta a munkáltató felülvizsgálatát, és az igények „önkéntes” teljesítését is.
Mindezekből látható, hogy a szakszervezeti fellépésre, a perindításokra szükség volt, enélkül aligha gondolta volna meg magát a munkáltató.

Most mindenki örülhet, de sajnos nem volt, és nem lesz ez mindig így, gondoljunk csak a közalkalmazotti garantált illetményes perekre, amikor a századik Kúria ítélet után sem volt hajlandó önként kifizetni a járandóságokat a munkáltató.

Ha jogellenességet tapasztalunk, a szakszervezet intézkedésére lehet számítani, abban viszont csak reménykedni lehet, hogy azok számára is kivívjuk a járandóságukat, akik – a szakszervezet közreműködésével – nem lépnek fel igényeik érvényesítésére.

Archívum

Share This