logo

Harangozó: visszaadjuk a rendvédelmisek szolgálati nyugdíját

2021.06.21.

A Hír Klikk cikke szerint: Kormányváltás után, egy új rendszerben, újra megkapják a rendvédelmisek az eltörölt szolgálati nyugdíjat – mondta Harangozó Tamás, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese, az ATV Start című műsorában, szerdán.

„Egy szolgálati nyugdíjrendszert vissza fogunk adni, hamarabb mehetnek nyugdíjba, tisztességgel. A meghurcolt szolgálati járandóságosok, azok a nyugdíjasok, akiktől elvették a státuszukat, vissza fogják kapni a nyugdíjas státuszt. A 15 százalékos elvonást el fogjuk törölni és dolgozhatnak a nyugdíj mellett” – mondta a képviselő, az Országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának tagja.

Új illetményrendszert szeretnének, mert a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló törvény (HSZT) „úgy, ahogy van, megérett arra, hogy kidobják a kukába”, „az nem normális, hogy a kezdő rendőr nem kap nettó 200 ezer forintot se” – mondta.

Kiemelte: ezek az emberek esküt tettek a hazára; arra, hogy életük és testi épségük kockáztatásával megvédik az itt élő embereket. „Föltették erre az életüket, hogy a következő évtizedekben ezt a szolgálatot fogják tenni ennek az országnak” – mondta Harangozó.

Nem lehet a végrehajtó állományt ilyen helyzetbe hozni, hogy egy áruházi feltöltő munkahelyén többet keres, mint hivatásosként – tette hozzá.

Ezen túl, az MSZP a szakszervezeteknek vissza akarja adni érdekképviseleti jogait a rendvédelemben, mert „ez a garancia arra, hogy ne lehessen visszaélés a testületen belül”. Megszüntetik az „ellenőrzési őrületeket” és az állomány megfigyelését, megváltoztatják a kialakult hangulatot a rendőrségnél, a büntetés-végrehajtásnál és a tűzoltóknál – mondta.

Kiemelte: ez már nem csak az MSZP programja, hanem ebben az ellenzéki pártok program-alapvetésükben meg is állapodtak.

Megemlítette: június 15-ével a rendvédelem területén megszűnt a leszerelési tilalom, és egy, a szakszervezetek által nemrég készített felmérés szerint, a rendőri állomány 70 százaléka leszerelne. Ez azt mutatja: az állomány 70 százaléka elégedetlen a munka- és életkörülményeivel.

„Tudja, ez egy hivatás. (…) Nem lehet ezt úgy tekinteni, hogy itt jönnek-mennek, akinek van kedve, gyorsan fölvesz egy egyenruhát, föltesz egy pisztolyt az oldalára és elkezd rohangászni” – mondta.

A Harangozó Tamással készített ATV interjúban 5.27-től esik szó a rendvédelmi szervek állományáról:

 

Archívum

Share This