logo

A szabadság fantomja: várhatnak a rendőrök, ápolók a jutalomként ígért tíz napra

2021.07.06.

Az okos lány ajándéka a kormány által felajánlott plusz fizetett szabadság: papíron létezik, épp csak használni nem lehet akkor, amikor igazán nagy szükség lenne rá – írja a Magyar Narancs.

Ápolók és orvosok, rendőrök, katonák, szociális munkások: júniusban több mint 170 ezer közalkalmazott kapott plusz tíz nap fizetett (pót)szabadságot a kormánytól, jutalmul, amiért részt vettek a járvány elleni védekezésben. Hogy erre ki és mikor lesz jogosult, az július 23-án dőlhet el: a szabadságokról szóló rendelet szerint a védekezésben résztvevők parancsnoka vagy munkáltatója eddig a határidőig kell közölje döntését a beosztottakkal.

A jutalomként adott napokat pénzben kiváltani nem lehet, a dolgozók pedig jövő év végéig használhatják fel – már ha hagyják nekik. Erre azonban kevés az esély.

 

A rendőrök sem tudják egyelőre, hogy ki és milyen munkavégzés után lesz jogosult a plusz tíz napra – mondta lapunknak Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára, aki mélyen igazságtalannak tartja, hogy egyáltalán válogatnak majd az egyenruhások között. „Mindenkinek járt volna ez a pihenés, hiszen az állományt nagy terhelés érte a járvány alatt. Feladatból a pandémia alatt sem lett kevesebb – akit a védekezésre osztottak be annak munkáját korábbi kollégái vették át.

És nem hiszem, hogy aki határkerítés mellett, családjától több száz kilométerre szolgált, az kevesebbet dolgozott volna, mint aki a fertőzötteket vagy a maszkviselés betartását ellenőrizte.”

Igaz, azzal sem tartanának sokkal előbbre, ha mindenki megkapná a szabadnapokat: a szociális ágazathoz hasonlóan, a rendőrség is konstans létszámhiánnyal küzd, mint a Népszavának nyilatkozó rendőr fogalmazott, a túlszolgálat emiatt gyakorlatilag kötelező számukra, míg szabadnapjaik csak halmozódnak.

További részletek a Magyar Narancs cikkében.

Archívum

Share This