logo

Bérrendezést és a szolgálati nyugdíjak visszaállítását ígérte a rendvédelmi dolgozóknak Dobrev Klára

2021.09.06.

A rendőrök, tűzoltók, a büntetés-végrehajtásban dolgozók, rendészeti dolgozók és az önkormányzati-rendészeti világ érdekképviseletek és szakszervezetek vezetőivel egyeztetett pénteken Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje és Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság alelnöke – írja a nyugatifeny.hu

A találkozót követő sajtótájékoztatón az ágazati vezetők beszámolója alapján arról beszéltek, hogy az Orbán-kormány elengedte az állomány kezét.

“A problémák között említették az alacsony fizetést, a mára kiüresedett és semmit sem érő életpálya modellt, illetve a szolgálati nyugdíjakat, amely Magyarországon visszatérő probléma immár 12 éve” – mondta el Vadai Ágnes.

A DK-s képviselő szerint az egyeztetésen világosan kiderült, hogy a következő kormánytól azonnali lépések kellenek annak érdekében, hogy meg tudják őrizni a még meglévő állományt, de hosszabb távú megoldásokra is szükség lesz ahhoz, hogy stabilizálni tudják az ágazat helyzetét.

“A baj nagy. Gyakorlatilag a 24. órában vagyunk. Nincs elég rendőr, nincs elég rendvédelmi dolgozó.

Ezeket a számokat lehet statisztikailag szépíteni, a tény attól még tény marad: nincs elég ember, hogy megvédje a magyarok biztonságát. Azonnali lépéseket kell tenni” – vette át a szót Dobrev Klára.

A DK miniszterelnök-jelöltje szerint az egyeztetés során megállapodtak abban, hogy az ágazatban kormányváltás után:

  • rendezik a béreket,
  • visszaállítják a szakma megbecsültségét erkölcsileg és szakmailag is,
  • visszaállítják a szolgálati nyugdíjakat és a nyugdíjas státuszukat azzal, hogy eltörlik azokat a juttatásokat súlytó elvonásokat, amelyek megnehezítik az életüket,
  • megszüntetik a munkavégzésre vonatkozó korlátokat,
  • visszaállítják a rendvédelmi dolgozók szociális juttatásait például a lakhatásra és az egészségügyi ellátásra vonatkozóan,
  • önálló határrendészeti főigazgatóságot hoznak létre, saját állománnyal.

“Az ellenzéki pártok már lefektették azokat a közös alapvetéseket, amelyek alapján a következő kormánynak dolgoznia kell, és én azt vállaltam, hogy az előválasztás végén, az árnyékkormány megalakításával párhuzamosan elkezdjük kidolgozni a részletes kormányprogramot, ennek része a rendvédelmi szakszervezetek véleménye is” – zárta tájékoztatóját Dobrev Klára.

Archívum

Share This