logo

Újra leszerelési tilalom lépett életbe a rendőrségnél

2021.11.19.

Bár hivatalosan nincs olyan mértékű létszámhiány a rendőrségen, amely a szolgálati feladatok ellátását veszélyeztetné, és a beoltottak 70% körüli aránya is magasabb az országosnál, a COVID járvánnyal kapcsolatos védekezési rendelkezések szigorítása során a kormány már szinte automatikusan ismét leszerelési tilalmat vezetett be a rendvédelmi szervek hivatásos állományú tagjai számára.

A 2021. november 19-én hatályba lépett 636/2021. (XI. 18.) Korm. rendelet 4. §-a ugyanis kimondja, hogy: „A rendvédelmi feladatokat ellátó szerv hivatásos állományának tagja – a Hszt. 84. §-ában foglaltaktól eltérően – a hivatásos szolgálati jogviszonyáról nem mondhat le.”

A lemondási tilalom a gyakorlatban leszerelési stopot jelent, mivel a közös megegyezéses leszereléshez a rendőri vezetők olyan ritkán járulnak hozzá, mint a fehér holló….

Emlékezetes, hogy a rendvédelmi szerveknél a járvány előző hullámai során is megtiltották (2020. december 10-től, 2021. június 15-ig) szolgálati viszonyról történő lemondást. Most ismét a munka és foglalkozás szabad megválasztásának alapvető jogát súlyosan korlátozó intézkedéshez nyúltak, szokás szerint érdemi indokolás és előzetes egyeztetés nélkül.

Archívum

Share This