logo

Hiába tiltakoztak a rendőrök, nekik is kötelező az oltás

2021.12.12.

„Már eddig is évente kétezer-kétezer-ötszáz hivatásos rendőr hagyta el a testületet, de a kötelező oltás csak ront a helyzeten” – jelentette ki az Indexnek a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára. Pongó Géza szerint egyes kapitányságokról akár a kollégák harmada is távozhat, ami nagyban veszélyezteti a feladatellátást.

Korábban a rendőrök átoltottságára vonatkozóan egy 68,9 százalékos adat jelent meg a médiában. Kerestük a Belügyminisztériumot és az Országos Rendőr-főkapitányságot azzal kapcsolatban, hogy van-e azóta frissebb adat, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Pár nap, és jön az elvándorlás? Erre a kérdésre egyelőre egyértelmű nem a válasz, december 15-ig ugyanis csak az ügyfeles rendőröknek kell felvenniük az oltást, a többség – aki nem találkozik rendszeresen ügyfelekkel – január 31-ig kapott haladékot.

Pongó Géza ugyanakkor figyelmeztet, hogy január 31. is hamar itt lesz, megoldási javaslat pedig továbbra sincs arra, miként fogják pótolni a munkából kieső rendőröket. Már eddig is évente kétezer-kétezer-ötszáz hivatásos rendőr hagyta el a testületet, és ezzel párhuzamosan egyre csak csökkent az újonnan jelentkezők száma, a fiatalok számára ugyanis nem vonzó ez a pálya. Ezen a helyzeten ront tovább a kötelező oltás. Bizonyára lesz olyan kapitányság, ahol megközelíti a száz százalékot az átoltottság, de lesz olyan is, ahol csak a hatvan-hetven százalékot éri majd el, ami azt jelenti, hogy a kollégák harmadát elküldhetik. Ez már nagyban veszélyezteti a feladatellátást – mondta az FRSZ főtitkára, hozzátéve, hogy a jövőben a fluktuációhoz az is hozzájárulhat, hogy a hathavi fegyverpénz ígérete is csak a hivatásosoknak szól, ami azt jelenti, hogy a kollégák egy jelentős része ezt a pluszjuttatást sem kapja meg. „Mindeközben nem lehet leszerelni a veszélyhelyzet miatt” – jegyezte meg Pongó Géza.

Az Index cikke itt olvasható.

Archívum

Share This