logo

Csak annak jár a fegyverpénz, aki beadatja az oltást

2021.12.22.

Az RTL.hu cikke szerint csak akkor jár a hathavi bérnek megfelelő fegyverpénz a katonáknak, rendőröknek, büntetés-végrehajtásban dolgozóknak, ha január 31-ig beoltatják magukat – derült ki a juttatásról szóló kormányrendeletből. Az érdekképviseletek szerint a végső szabályozás több pontja is elfogadhatatlan, a pénzosztásból például kimarad az a mintegy 15 ezer munkavállaló, aki nem a hivatásos állomány tagja, valamint azok is, akik nyugdíjból mentek vissza dolgozni. A rendőrök elégedetlenségét jól mutatja, hogy több százan nem várták meg a fegyverpénzt, inkább leszereltek, amíg tudtak.

A 6 havi szolgálati juttatás (fegyverpénz) részletszabályairól szóló korábbi cikkünk ezen a linken érhető el, a juttatás bevezetéséről szóló miniszterlenöki bejelentés pedig az alábbi videón tekinthető meg.

Megjegyzendő, hogy a miniszterelnök a bejelentéshez azt is hozzátette, hogy a jövőben is „jelentős béremeléseket” fognak végrehajtani, hogy megtartsák a rendőröket és a katonákat. Erre nagy szükség is van, ugyanis egy korábbi felmérés szerint a rendvédelmi dolgozók mintegy 70 százaléka fontolgatja, hogy felmond.

Az RTL.hu cikke a hír kapcsán kiemeli, hogy nagy feszültséget okoz ugyanakkor, hogy nagyjából 15 ezer embernek, akik nem tagjai a hivatalos állománynak, nem jár az extraösszeg.

„Előfordulhat, hogy két dolgozó ugyanabban az irodában végzi a munkáját, de az egyik kap pénzt, míg a másik nem” – mondta az rtl.hu-nak Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője. Szerinte egyedül az jelentene megoldást, ha a teljes létszámra kiterjesztenék a juttatást. (Hasonló feszültséget okozott, hogy csak több mint 4800-an kapták meg a pápalátogatás biztosításáért járó egyhavi extrapénzt, sokan ugyanis kimaradtak a pénzosztásból, miközben az ő munkájuk nélkül nehezen lehetett volna megoldani a vizit felügyeletét.)

Az ügyféllel is érintkező rendvédelmi dolgozóknak december 15-ig kellett beadatniuk a koronavírus elleni védőoltást, aki ennek nem tett eleget, azt fizetés nélküli szabadságra küldték. A Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács hétfői ülésén az rtl.hu információi szerint az hangzott el, hogy lényegében minden érintett felvette a vakcinát, így senkit sem kellett fizetés nélkülire küldeni. Január 31-ig viszont a teljes állománynak be kell adatnia az oltást, a retorziók részletei azonban nem ismertek.

„A pontos szabályokról nem született rendelet, így nem tudni, mi történik a gyakorlatban, ha valaki végül nem adja be magának a vakcinát. Nem tudjuk például, hogy folyamatos lesz-e a jogviszonya, lehet-e másodállása, vagy hogy ki fizeti ilyen esetben a társadalombiztosítást” – mondta Powell Pál. Hozzátette: a létszámhiány miatt nem valószínű, hogy tömegével küldenek embereket fizetés nélküli szabadságra, a munkát ugyanis már így is alig bírják elvégezni.

Az RTL.hu cikke azt is kiemeli, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet következtében június 15-ig – bizonyos kivételeket leszámítva – nem mondhattak fel a rendőrök, azóta viszont volt erre lehetőség egészen november 18-ig. Powell Pál szerint a létszámhiány jelentős problémákat okoz már most is, a nyár végi és őszi rendezvények pedig (például az augusztus 20-i ünnep, a pápalátogatás, valamint a nemzetközi vadászkiállítás biztosítása) rendkívül leterhelték az állományt.

Archívum

Share This