logo

Nincs utánpótlás, lasszóval kell fogni a fiatal rendőröket

2022.05.12.

Drasztikusan visszaesett azoknak a száma, akik rendőrként képzelik el a jövőjüket, idén például már csak 460-an jelentkeztek a két évig tartó tiszthelyettesi technikumi képzésre – értesült az rtl.hu. A hivatalos adatok szerint a hivatásos állományban található helyek nagyjából 10 százaléka – azaz körülbelül négyezer pozíció – betöltetlen, de a szakszervezeti vezetők szerint ennél sokkal több emberre lenne szükség ahhoz, hogy a tiszthelyettesek kiégés és átvezénylések nélkül tudjanak dolgozni. Azt mondják, Budapesten jelentős részben már vidékiek vannak szolgálatban. A rendőrség tájékoztatása szerint ezzel a létszámmal is „maradéktalanul el tudják látni” a feladataikat.

A következő években várhatóan még nagyobb lesz a mínusz, az Rtl.hu információi szerint ugyanis ismét csökkent azoknak a száma, akik tiszthelyettesi technikumba jelentkeztek. Tavaly még 592-en végezték volna el ezt a kétéves képzést, idén viszont már csak 460-an adták be felvételi kérelmüket. Összehasonlításképpen: a Belügyi Szemlében megjelent tanulmány szerint 2014-ben még 3060-an jelentkeztek, 2018-ban 1715-en, 2019-ben pedig 880-an.

Az utánpótlás biztosítását valamelyest segíti ugyanakkor, hogy már nemcsak a kétéves technikumi képzésre lehet jelentkezni, hanem egy sokkal rövidebb, 10 hónapig tartó járőrképzésre is. A szakszervezeti vezetők és az állomány rutinosabb tagjai szerint ugyanakkor a 10 hónapos képzés nem feltétlenül elég arra, hogy magabiztos tudást nyújtson a diákoknak, a végzetteknek ugyanis később a munkájuk során – a Belügyi Szemlében ismertetett elemzés szerint – több mint 800 jogszabályt és utasítást kell rutinszerű gyorsasággal és megfelelő mérlegeléssel alkalmazniuk.

A hivatalos tájékoztatás szerint a rendőrség ezzel az állománnyal is „maradéktalanul el tudja látni” a feladatait, szakszervezeti vezetők szerint ugyanakkor ez csak úgy lehetséges, ha a rendőrök sok túlórát vállalnak, valamint ha rendszeresen dolgoznak az otthonuktól távol is.

Budapesten például a szolgálatban lévők jelentős része vidéki – mondta az rtl.hu-nak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára. Ez valamelyest egybecseng a rendőrség tájékoztatásával, amely szerint elsősorban a központi régióban vannak olyan rendőri szervek, ahol átlag alatti a feltöltöttség.

Az FRSZ vezetője szerint a rendőrök rossz helyzetét mutatja az is, hogy a járvány előtt évente nagyjából 2000-2500 rendőr szerelt le. „A koronavírus megjelenése óta a fegyverpénz belengetésén kívül csak azért nem mondtak fel tömegesen, mert június 1-jéig a veszélyhelyzetre hivatkozva megtiltották ezt, és csak közös megegyezéssel – azaz a felettes beleegyezésével – lehet távozni. De még a járvány évében is több mint ezren távoztak az állományból, pedig csak néhány hónapig oldották fel a leszerelési tilalmat” – tette hozzá Pongó Géza. Szerinte a fiatalok körében elsősorban azért nem vonzó a rendőri pálya, mert a civil foglalkozásokhoz képest jóval alacsonyabb fizetés.

Egy kezdő például nettó 200 ezer forint alatt keres, de gyakran még több évtizednyi szolgálat után is csak nettó 250-300 ezer forintot vihetnek haza a tiszthelyettesek. Éppen ezért szerinte az sem lenne túlzó, ha 50-100 százalékos béremelést kapnának a rendőrök, más ágazatokban ugyanis nagyságrendekkel magasabbak a bérek. A fegyverpénznek nevezett hathavi illetménynek megfelelő egyszeri juttatás, amelyet idén februárban utaltak el, sokat javított ugyan a hangulaton, de még mindig sokan gondolkodnak a váltáson. (A teljes létszámból 13-14 ezren ráadásul egy forintot sem kaptak.)

Az alacsony fizetés mellett azonban az egyéb körülmények, valamint a létszámhiányból adódó egyre nagyobb terhelés is gondot okoz. „Gyakran előfordul, hogy lehetetlen helyzet elé állítják a rendőröket, például csak az utolsó pillanatban tudják meg a beosztásukat, vagy úgy kapják meg a 8 órás pihenőidejüket, hogy reggel és este is bent kell lenniük” – fogalmazott a szakszervezeti vezető, aki szerint gyakran emberségesebb bánásmód is kellene ahhoz, hogy javuljon az állomány hangulata.

További részletek az Rtl.hu cikkében, ezen a linken olvashatók.

Archívum

Share This