logo

MOSZ: Elkerülhetetlenné vált a tizenöt százalékos béremelés

2022.05.17.

Átlagosan legalább 13-15 százalékos béremelésre lenne szükség 2022-ben a versenyszférában az árak emelkedése miatt. Ez a mérték várhatóan még nem vezetne magasabb inflációhoz a Munkástanácsok Országos Szövetsége szerint. A MOSZ véleménye szerint a tisztes megélhetéshez legalább bruttó 306 ezer forintos bér szükséges. Ehhez képest a pályakezdő rendőrtiszthelyettesek illetménye jelenleg 266.569 forint.

 

Az infláció csökkentéséhez és a bérek reálértékének megtartásához, további emeléséhez szükséges intézkedésekről kezdeményeznek tárgyalást a munkáltatókkal és az újonnan felálló kormánnyal a szakszervezetek. Az érdekképviseletek olyan javaslatokat tennének, amelyek megakadályoznák, hogy a lakosság jövedelmi helyzete romoljon, a legkisebb jövedelemből élők megélhetése pedig ne kerüljön veszélybe, figyelembe véve az adott ágazat és munkáltató pénzügyi helyzetét.

Fontos, hogy a magas infláció és a globális nehézségek okozta gazdasági problémák ellenére is megőrizzük a bérek reálértékét, a termelékenység javulásából származó többletnyereségből pedig a munkavállalók is részesedjenek, vagyis a cégek béremelésre is fordítsanak eredményükből – mondta a Magyar Nemzetnek Palkovics Imre. A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint a mostani és az év végéig minden bizonnyal hasonlóan magas infláció és az idei évre várt 4,5 százalékos gazdasági növekedés figyelembevételével legalább 13-15 százalékos átlagos béremelés lenne elfogadható a versenyszférában.

További részletek a MOSZ honlapján.

Archívum

Share This