logo

Néhány gondolat a rendőri bérekről

2022.06.27.

A belügyminiszter néhány napja kijelentette: a rendőrhiány okát abban látja, hogy jól megy a gazdaság, és a gazdaságban az összes hivatásos múlttal rendelkezőt szívesen veszik. Az elmúlt napokban elindult leszerelési hullámot azonban véleményünk szerint leginkább az gerjeszti, hogy a rendőri fizetések jelentősen leszakadtak a civil szférában elérhető keresetektől. Egy pályakezdő tiszthelyettes havi illetménye már a szemétszállítási-rakodók (kukások) fizetését sem éri el.

A HVG néhány napja arról adott hírt, hogy Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint áprilisban 507 500 forint volt a bruttó átlagkereset. A lap szerint az átlagnál többet mond a medián, vagyis az az érték, amelynél az emberek fele többet, fele kevesebbet keres: ez bruttó 396 800, nettó 275 300 forint volt. A kereseti statisztikába azok tartoznak bele, akik legalább 5 főt foglalkoztató cégnél, vagy költségvetési intézménynél, illetve a legnagyobb nonprofit szervezeteknél dolgoznak teljes munkaidőre bejelentve.

A Telex ugyancsak néhány napja arról adott hírt, hogy hiányszakma lett a kukás, az egyik cég 350-450 ezres fizetést kínál rakodóknak és sofőröknek. A cikk szerint a Duna-Tisza közi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. (DTkH) két munkakörbe keres sürgősen embert heti 40 órára. A tehergépjármű-vezetők mozgóbérrel együtt havi 450 ezer forintos (330+120 ezer) fizetést kaphatnak, míg a kukásoknak, hivatalosan szemétszállítási-rakodóknak 350 ezer (250+100 ezer) forintos bért fizetnek.

Fentiekhez képest egy pályakezdő rendőr-tiszthelyettes havi bruttó illetménye 266.569,- Ft. Ezt a 12 órás szolgálatok utáni műszakpótlékok kismértékben ugyan még növelik, de a tiszthelyettesi illetmény azokkal együtt sem éri el a kukások bérét. A idén év elején kifizetett fegyverpénzt pedig azért nem indokolt figyelembe venni, mert az, minden ellenkező híresztelés ellenére egy egyszeri, különleges juttatás volt, aminek megismétlődésére alappal nem lehet számítani.

 

 

Végezetül, hogy körképünk teljes körű legyen, megnéztük az egyik nagy álláskereső portál kínálatát. A Jobline kínálatában a keresés időpontjában 3.972 állásajánlat szerepelt, melyek közül a 270 és 300 ezer forint közötti bérsávba mindössze 12 állást listázott ki a portál keresője. Ezek közül 5 alapfokú-, 2 középfokú iskolai végzettséghez, egy OKJ-s szakképesítéshez volt kötve, míg a többihez nem írtak elő képesítsi követelményt. (Tudnivaló, hogy a rendőr-tiszthelyettesi munkakör OKJ-s szakképesítéshez van kötve.)

Mindezek – véleményünk szerint – azt támasztják alá, hogy a felmondási tilalom megszűntetése után elindult leszerelési hullám okát nem kizárólag a magyar „gazdaság jó teljesítményében”, hanem inkább a rendőr-tiszhelyettesek megalázóan alacsony bérezésében kell keresni!

Amíg a pályakezdő rendőr-tiszthelyettesek (a munkába állásukat követő 5 évig) azt tapasztalják, hogy a civil életben gyakorlatilag bármilyen szakképzettséget igénylő munkakörben magasabb fizetést lehet elérni, addig nem lehet csodálkozni azon, hogy csekély az érdeklődés a rendőri pálya iránt, nem biztosítható kellő számban az utánpótlás, és az állományban lévők tömegesen hagyják el a testületet, amint erre lehetőségük nyílik!

Archívum

Share This