logo

Az illetményemelés csak részsiker, az állomány egyharmadát kihagyták belőle

2022.07.21.

Pongó Géza az ATV Start című műsorában a néhány napja bejelentett rendőri illetményemeléssel kapcsolatban elmondta, hogy a Független Rendőr Szakszervezet részsikernek éli meg ezt a döntést, mert a mértéke lehetett volna még magasabb is, illetve a második részét eltolták 2024-ig, ekkor jöhet az emelés második részlete.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a rendőrségen közel 50 ezer munkavállaló dolgozik, de ez a rendelkezés csak a kétharmadukat érinti, azok, akik nem hivatásos jogviszonyban, hanem Riaszosként, vagy munkavállalóként dolgoznak, egyetlen fillért sem kapnak ebből. Az FRSZ bízik benne, hogy sikerül még számukra is kiharcolni valamit, mert az elvándorlás ott is megindult.

Főtitkárunk szerint a rendőrségen nagyon kevés azoknak a fiataloknak a száma, akik a pályára jönnek, és egyre többen távoznak a testülettől, ennek legfőbb oka a bérhelyzet. Ez valamelyest most rendeződni fog, egy tiszthelyettes 267 ezer bruttó fizetéssel kezdett, 260 ezer a garantált bérminimum, ettől kevesebbet Magyarországon nem is lehet keresni – hangsúlyozta. A főtitkár azt mondta, ezt most 384 ezer forintra emelkedik, ez első lépésnek jó, de további emelésre van szükség.

A határvadászoknak nagyon örülnek, ez tehermentesíti majd a rendőrség alapfeladatának ellátását, de hogy honnan fognak emberek jelentkezni, nem tudni, hiszen a rendőrség utánpótlása is nehéz. A kiírt pályázatok szerint a képesítési követelményeket lejjebb vitték, akár 8 osztályos végzettséggel is lehet jelentkezni határvadásszal, ezt nem támogatják, de megértik, hogy ez egy ideiglenes megoldás lehet, de hosszú távon nem lesz fenntartható – tette hozzá.

Az interjú az ATV honlapján, ezen a linken nézhető meg.

 

Archívum

Share This