logo

Bérfeszültséget okoz, hogy az állomány negyedét kihagyták a béremelésből

2022.08.01.

Bérfeszültséget okozott, hogy több mint 13 ezer rendvédelmis, a teljes létszám nagyjából negyede kimaradt a július közepén bejelentett fizetésemelésből – értesült az rtl.hu. A hátrányos megkülönböztetést az FRSZ elfogadhatatlannak tartja, mivel az emelésből kihagyott RIASZ-osok és a munkavállalók biztosítják az egész rendszer igazgatási hátterét.

Ugyan fegyvert nem viselnek, de a hivatásos állomány tagjaihoz hasonlóan igen szigorú szabályok vonatkoznak rájuk. El kell fogadniuk például, hogy akár a szabadságukról is visszarendelhetik őket, vagy hogy korlátozzák véleménynyilvánítási jogaikat. Hozzá kell járulniuk a nemzetbiztonsági ellenőrzésekhez, de akár azt is előírhatják nekik, hogy a munkavégzés ideje alatt ne legyen náluk magáncélból mobiltelefon” – mondta el Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára az rtl.hu-nak.

A RIASZ-osok ugyanakkor a munkavégzés során nem különülnek el teljesen a hivatásos állomány tagjaitól, ez pedig igen abszurd jelenetekhez vezet. Előfordul például, hogy ugyanabban az irodában dolgozik egy RIASZ-os és egy hivatásos állományhoz tartozó, csak míg az egyik most jelentős béremelést, néhány hónapja pedig hathavi bérnek megfelelő fegyverpénzt is kapott, addig a másiknak ezek közül semmi sem jutott. Sőt a szakszervezetek korábbi nyilatkozata szerint arra is volt példa, hogy valakinek úgy kellett elkészítenie kollégáinak a fegyverpénzről szóló bérszámfejtést (amely fejenként átlagosan nettó 2,7 millió forintot jelentett), hogy ő maga egy forintot sem kapott.

„A RIASZ-osok fizetése igen alacsony, egy kezdő bére nagyjából nettó 200 ezer forint körül alakul, bár ez függ a végzettségtől és a feladattól is” – fogalmazott Pongó Géza. A hivatásos állomány pályakezdő tiszthelyettesei viszont a július közepén bejelentett béremelés következtében szeptembertől bruttó 384 ezer forintot (nagyjából nettó 255 ezer forintot), míg a pályakezdő tisztek bruttó 510 ezer forintot (körülbelül nettó 340 ezer forintot) vihetnek haza. A bruttó illetmény esetükben átlagosan 116 ezer forinttal nőtt, a RIASZ-osoknak viszont nem jutott semmi.

A hivatásos állomány hangulata természetesen javult a rájuk vonatkozó 18-44 százalék közötti béremelés hatására, és a szakszervezetek is örültek a döntésnek, de Pongó Géza szerint nem biztos, hogy ez elég lesz ahhoz, hogy megállítsák a szakemberek elvándorlását. A piaci szférához képest ugyanis akkora volt a rendőri bérek lemaradása, hogy sokakat még a mostani emelés után is jóval vonzóbb ajánlatokkal csábítanak.

Az rtl.hu megkereste a Belügyminisztériumot, hogy megtudja, várható-e fizetésemelés a RIASZ-osok és a munkavállalók esetében is, de a tárcától nem érkezett válasz.

További részletek az rtl.hu cikkében, ezen a linken.

Archívum

Share This