logo

Jövő évi ruházati ellátás végre az egyéni igényekhez igazodva

2022.09.19.

A Magyar Közlöny 2022. évi 149. számában megjelent a 2023. évi ruházati ellátást szabályozó 31/2022. (IX. 14.) BM rendelet. A rendelet végre teret enged az egyéni igények érvényesülésének, lehetőséget biztosítva arra, hogy a központilag meghatározott termékösszetételt a kötelező természetbeni ellátással érintett állománytagok a saját igényeikhez igazodva módosítsák. Erre a jogszabály 2022. október 15-ig biztosít lehetőséget.

Részletek:
A napokban megjelent BM rendelet 2023. évben az általános rendőrségi feladatokat ellátó rendőri szervek egyen és vegyesruhás, valamint a Készenéti Rendőrség egyenruhás állománya részére az éves ruhapénz 30 %-os (a vegyes ruhás általános rendőrségi állomány esetében 20 %-os) mértékéig természetbeni ruházati ellátást ír elő.

Természetesen a jövő évi természetbeni ellátás vonatkozásában is lesznek olyanok, akiknek az éves ruházati utánpótlási ellátmányát (ruhapénzét) nem érinti, nem csökkenti a természetbeni ellátási előírás: így a polgári ruhás állományt, illetve pl. a felmentés alatt állókat, a szülési szabadságon lévőket, a bizonyos jogcímeken (pl. egészségi, fizikai állapot miatti szolgálatképtelenség) rendelkezési állományban lévőket.

Szakszervezetünk évek óta indítványozta az egyéni igényekhez igazodó ruházati ellátás szabályozást, ami jövőre végre megvalósulhat.

A BM rendelet szerint ugyanis, bár van egy központilag meghatározott ruházati cikkösszetétel (pl. rövidujjú világoskék ing/blúz, illetve a KR egyenruhás állománya esetében sötétkék gyakorló póló, fehér ünnepi teniszing, stb.), ami, ha az érintett a megszabott határidőig (október 15.) nem adja le a személyre szabott ruházati igényét, úgy részére a rendeletben felsorolt termékek kerülnek kiosztásra.

A lényeg azonban az, hogy a BM rendelet lehetőséget biztosít az egyéni igényekhez igazodva a központilag meghatározott ruházati termékkör felülírására. Erre 2022. október 15-ig van lehetőség a ruházati nyilvántartó program felületén. Az egyéni igények összeállításánál a kötelező természetbeni ellátás %-os mértékére azonban figyelemmel kell lenni, tehát pl. az KR és az általános rendőrségi feladatokat ellátó szervek egyenruhás ruházati normába sorolt hivatásos állományúak az éves ruhapénzük 30 %-át természetbeni ruházati cikkek beszerzésére kell, hogy fordítsák.

A jövő évi ruházati ellátás során is változatlanul érvényes az az előírás, hogy a természetbeni ellátás, valamint az esetleges korábbi évekről áthúzódó túlellátás miatt az éves ruhapénz legfeljebb 80 %-ban terhelhető.

FRSZ Jogsegélyszolgálat

Archívum

Share This