logo

Már sejthető, hogy mekkora lesz jövőre a minimálbér

2022.10.14.

Körvonalazódik egy konszenzus a szociális partnerek között, a szakszervezetek azon igényét, hogy a minimálbér őrizze meg jövőre is a reálértékét, úgy tűnik, hogy a munkaadók is elfogadják – mondta a VG-nek Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke, miután a héten ülésezett a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának monitoringbizottsága. A munkavállalói oldal képviselője hangsúlyozta, nem tudják elfogadni, hogy az inflációnál kisebb mértékben emelkedjen 2023-ban a kötelező legkisebb munkabér összege, a minimálbéresek keresete ma a létminimum szintjén van, tehát az alá semmiképpen nem engednék.

Az idei tárgyalások legnagyobb kérdése a várható infláció mértéke lesz, amelyről pontos adatot még sem a Pénzügyminisztériumtól, sem a Magyar Nemzeti Banktól nem kaptak a szociális partnerek. A jegybank szeptemberi inflációs jelentése szolgál egyedül támpontként, amely jövőre 11,5 és 14 százalék közötti fogyasztóiár-emelkedést jósol.

Ha ezeket a számokat vesszük alapul, akkor 2023-ban a minimálbér összege a legrosszabb esetben is bruttó 223-228 ezer forintra, míg a garantált bérminimum 290-296 ezer forintra emelkedhet. Azon se csodálkozhatnánk, ha az inflációs várakozások fokozódásával ezek az összegek is feljebb tolódnának.

További részletek a Vg-hu cikkében, ezen a linken olvashatók.

Ugyanakkor a közszféra nem sok jóra számíthat, mivel a tegnapi Kormányinfón a HVG szerint Gulyás Gergely miniszter azt mondta, hogy az állami szférában (a pedagógusokon kívül) nem lesz béremelés, mert ha lenne, nem tudnák fenntartani a rezsicsökkentést.

Archívum

Share This