logo

Pongó Géza: az ilyen helyzetekre nem lehet felkészülni

2023.01.14.

Mint ismert, Baumann Péter főtörzsőrmesterre 2023. január 12-én éjszaka támadott rá egy őrjöngő férfi Budapesten. A mindössze 29 éves férfi a kórházba szállítását követően belehalt súlyos sérüléseibe. Baumann urat hősi halottá nyilvánították.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára az Indexnek elmondta, bár ő személyesen nem ismerte Baumann Pétert, a történtek megrázták, és úgy véli, ezzel kollégái sincsenek másképp. Természetesen minden rendőr megkapja a megfelelő kiképzést, de az ilyen helyzetekre nem lehet felkészülni. Az egész rendőrtársadalmat lesújtotta a hír, még annak ellenére is, hogy pontosan tudjuk, ha elmegyünk dolgozni, nem biztos, hogy haza is érünk – mondta lapunknak Pongó Géza, hangsúlyozva, hogy természetesen nem kell mindig a legrosszabbra gondolni, de a szakmával járó veszély vitathatatlan.

Hangsúlyozta, azt csak a vizsgálat mutatja ki, hogy a férfi beszámítható volt-e, de erre nem sok esélyt lát. Nehéz elképzelni, hogy az elkövető józan volt. Nyilván ez is előfordulhat, de én azt gondolom, kell valami ahhoz, hogy valaki három rendőrbe is beleszúrja a kést. Kiderül, mi vitte rá erre – jelentette ki a szakszervezeti vezető, aki kitért arra is, hogy a támadást túlélő két rendőrnek egészen biztos, hogy szüksége lesz a jövőben mentális támogatásra, hiszen míg a fizikai sérülések hamar begyógyulnak, addig az a stressz, félelem és kétségbeesés, amit azokban a percekben átéltek, akár egy életre szóló lelki törést is okozhat. Bizonyára hosszú időnek kell eltelnie ahhoz, hogy ehhez hasonló éles intézkedésbe belevágjanak. „Ezzel együtt a legtöbb munka azzal lesz, hogy megemésszék, társuk meghalt, és mindez akár velük is történhetett volna” – tette hozzá.

Archívum

Share This