logo

A Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének közleménye

2023.06.29.

A Vám- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezete szomorúan vette tudomásul, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szolgálati jogviszonyáról szóló törvény lényeges módosításait társadalmi egyeztetés nélkül, a jogalkotási törvényt és a jogszabályok előkészítésének társadalmi részvételéről szóló jogszabályokat „megtrollkodva”, érdemi egyeztetés nélkül nyújtották be.

Különösen szomorú ez annak fényében, hogy mindez a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormány és az Európai Bizottság ajánlásával ellentétben történt meg. A jogszabály módosítása során nemcsak ezeket a jogszabályokat „hackelték meg”, hanem az ágazati jogszabályban meghatározott tájékoztatási kötelezettséget is figyelmen kívül hagyták.

Sajnálatos, hogy „A légitársaságok hozzájárulásáról és egyes adótörvények módosításáról” szóló T/4243. számú törvényjavaslatban, azaz egy saláta törvényben hoznak döntést olyan sarkalatos kérdésekben, mint a NAV bérrendszerének megváltoztatása. Megdöbbentő módon tovább gyengíti a pénzügyőr jogálláshoz tartozó garanciális szabályt és minimálisra mérsékli a munkavállalói védelmet ebben a javaslatban a Kormány, illetve a Gazdasági Bizottság által benyújtott módosítási javaslat teljes jobbágysorba dönti ezzel a korábban megbecsült réteget. Teszi mindezt annak tükrében, hogy az ehhez tartozó anyagi ellentételezés sem jelenik meg a költségvetési törvényben, – a szakszervezet javaslatát figyelmen kívül hagyva – tovább növelve ezzel az elkeseredettséget és az elvándorlási hullámot a NAV szervezetében.

Archívum

Share This