logo

Kevés a rendőr

2023.08.02.

Az FRSZ főtitkára, Pongó Géza arról beszélt a Telexnek, hogy „mindig is rendőrhiány volt, főleg az elmúlt öt-tíz évben, hiszen sokan elhagyták a pályát, az utánpótlás pedig nem volt olyan mértékű”. Szerinte ennyi idő alatt a 36 ezerből három-négyezer rendőr morzsolódott le, a legnagyobb probléma a kapitányságokon a végrehajtó állománynál van.

„Majdnem minden héten ad be valaki felmondást, öngerjesztő folyamat ez. És minél kevesebben vannak, annál több a munka, annál több küldésre kell egy embernek kimennie. Nagyon megnyomorodtam itt, nincs motiváció, se előrelépési lehetőség, semmi. Tizenöt évnyi munka után 216 ezer nettót keresek. Én biztos nem reménykedem tovább, ezért is mondtam fel, most a felmondási időmet töltöm. Civil munkára váltok át.” Így mesélt a rendőrség helyzetéről kiábrándultan a Pest megyei kapitányság egyik dolgozója a Telexnek.

A bérezés szerinte is „elmaradt az elképzelésektől”, miközben napi nyolc óránál többet, éjszaka és ünnepeken is dolgozni kell, a rendőrök élete és testi épsége pedig veszélynek van kitéve. „Mindenki haza szeretne menni a munkából, nem pedig meghalni. Főleg azért a jövedelmi szintért, ami van” – mondta. Pongó szerint valóban a járőröknél a legkevesebb a fizetés, és jelentős emelés kéne, hogy ők a pályán maradjanak.

Pongó szerint viszont nemcsak a végrehajtó rendőröknél vannak problémák, hanem azoknál a rendészetiseknél és az alkalmazottaknál is, akik civil munkakörökben dolgoznak (gépkocsivezetők, könyvelők, közgazdászok), és akik „a rendőrség mindennapjait szolgálják ki”. Ők körülbelül 250-300 ezer forintot kapnak úgy, hogy a civil életben ennek a sokszorosát kereshetnék meg. „Csak a hivatástudat meg a közeg tartja itt őket. Sok ezren vannak, ha nem becsülik meg őket, nagy gondok lesznek” – mondta erről a főtitkár.

További részletek a Telex cikkében, ezen a linken.

Archívum

Share This