logo

Diszkriminatív a szakszervezeti tagdíjfizetésre vonatkozó jogszabálytervezet

2023.08.12.

A Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöksége elfogadhatatlannak tartja az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvényjavaslat szakszervezetekre vonatkozó tartalmát, és kéri annak visszavonását, tekintve, hogy az diszkriminatív és súlyosan szakmaiatlan! A Munkástanácsokat különösen hátrányosan érinti a javaslat, mivel számos tagszervezetére (egészségügy, adó és vámigazgatás, rendvédelem, oktatásügy) közvetlenül is vonatkozik a változtatás. Jelezzük azt is, hogy a tárgykörben semmilyen érdekegyeztetés nem történt!

A hatályos szabályok szerint a szakszervezeti tagsággal rendelkező munkavállalók kérésére a munkáltató a dolgozó írásbeli kérelmére levonja a tagdíjat, majd azt átutalja az szakszervezetnek. Az új javaslat ez alól a közszférát teljes kivételként határozná meg. Több szakszervezetnek akkor sem utalnák el a tagdíjakat, ha ezt a dolgozók kimondottan kérnék: a szakszervezeteknek saját maguknak kellene beszednie a tagdíjakat. A javaslat nyilvánvaló célja a szakszervezetek meggyengítése.

Az öt magyar szakszervezeti konföderáció levéllel fordult a miniszterelnökhöz „az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvény tervezete” kapcsán.

Megjegyezzük, hogy a rendőrségen – a szolgálati nyugdíj eltörlése elleni tiltakozások megtorlásaként – már több mint 10 éve korlátozták a szakszervezeti tagdíj munkáltató általi levonását. A Belügyminisztérium ugyanis 2012. január hónapban – véleményünk szerint – önkényesen és törvénytelenül megtiltotta a rendőrségi munkáltatók számára a szakszervezeti tagdíjak levonását. Ezt az intézkedést a Hszt. 2011-ben elfogadott módosítására hivatkozva vezették be, mellyel egyébként indokolatlan és ezért alkotmányellenes módon tettek különbséget a civil és a rendvédelmi szféra szakszervezetei között, a mi kárunkra. A hivatkozott jogszabályi rendelkezés ugyanis azt rögzítette, hogy a rendvédelmi szervnél működő szakszervezetek vonatkozásában a munkavállalói érdekképviseleti tagdíjfizetés önkéntességéről szóló 1991. évi XXIX. törvényt nem kell alkalmazni. Ez a törvény teszi (jelenleg még) kötelezővé a munkáltatók számára a szakszervezeti tagdíj levonását Magyarországon 1991. óta. Ezzel szemben a ránk vonatkozó szabályozás szerint a rendvédelmi szerv a hivatásos és a rendvédelmi alkalmazott tagjának illetményéből a szakszervezeti tagdíjat csak egy erre vonatkozó megállapodás esetén vonja le. A rendőri szervek azonban a korábbi megállapodást 2012. január hónapban a minisztérium utasítására felmondták, újat pedig azóta sem hajlandóak egyetlen szakszervezeti taggal sem kötni. Mindezek a rendőrségen munkaviszonyban foglalkoztatottakra (ez ideig) nem vonatkoztak, ezért, amennyiben kérték, akkor az ő munkabérükből a munkáltatók eddig levonták a tagdíjat és átutalták a szakszervezet számára.

Archívum

Share This