logo

Jogszabályi változások és egy fontos határidő!

2024.10.01.

A napokban kihirdetett jogszabály, illetve belső jogi norma változásokról az alábbiakban adunk számot, továbbá egy fontos határidőre szeretnénk felhívni tagjaink figyelmét.

A Magyar Közlöny 96. számában megjelent és októbertől hatályba is lépett a munkára való alkalmassági vizsgálat kötelező elrendeléséről szóló 44/2024. (IX. 26.) BM rendelet. Mint ismeretes ez év szeptembertől akként módosult a munkavédelmi törvény, hogy főszabályként megszűnt a munkára való alkalmaság kötelező orvosi vizsgálathoz kötése. A törvénymódosítással az ágazati miniszterek kaptak felhatalmazást, hogy megállapítsák az irányításuk alá tartozó területen, hogy melyek azok a munkakörök, feladatkörök, melyek esetében a munkára való alkalmasság megállapítása mindenképp orvosi vizsgálathoz kötött. A napokban megjelent 44/2024. (IX. 26.) BM rendelet ezen törvényi felhatalmazás alapján született, és abban 12 expozíciós kockázati körülmény került nevesítésre, amelyek fennállása esetén a munkaköri alkalmasság orvosi vizsgálatától, ellenőrzésétől nem lehet eltekinteni: így pl. a terhelő munkahelyi klíma (hideg, meleg munkahelyi körülmények zárt, illetve szabadtéri munkahelyi környezetben egyaránt); biológiai kóroki tényezőknek kitett munkakörökben; vagy az éjszakai műszakban (22 óra és 6 óra között) végzett munka. Az említett BM rendelet mellett ugyanakkor változatlanul hatályban van a belügyminiszter irányítása alatt álló egyes rendvédelmi feladatokat ellátó szerveknél foglalkoztatott hivatásos állomány és rendvédelmi igazgatási alkalmazotti állomány alkalmasságvizsgálatáról szóló 45/2020. (XII. 16.) BM rendelet, amely alapján a rendvédelmi hivatásos és Riasz.-os állomány felvétele előtti, valamint időszakos munkaköri alkalmassági vizsgálata zajlik.

Ugyancsak a 96-os számú Magyar Közlönyben kihirdetésre került a 2025. évi ruházati utánpótlási ellátmánnyal kapcsolatos BM rendelet [46/2024. (IX. 26.) BM rendelet], ami alapján a rendőrség egyen- és vegyesruhás ruhanormába tartozó állománya ismételten csak a ruhapénz egy részének tényleges pénzbeli kifizetésére számíthat, mivel a BM rendelet ezen személyi körbe tartozók részére kötelező természetbeni ruházati cikkek kiadását rendeli el az általános rendőrségi feladatok ellátására létrehozott szervek

  • egyenruhás állománya ismételten 1-1 db gyakorló zubbony és nadrág ellátásban fog részesülni (az RRI egyenruhás állománya ez alól kivételt képez, ők szolgálati nyári pantallót, valamint szolgálati inget/blúzt kapnak majd),
  • a vegyesruhás állomány körében a jövő évi természetbeni ellátásként 1-1 db világoskék, illetve fehér rövid ujjú szolgálati inget/blúzt fognak kiosztani (kivéve a KR vegyesruhás állományát, akik fehér, valamint sötétkék ünnepi teniszinget, valamint hímzett névkitűzőt és karjelvényt fognak kapni).

Szintén októbertől módosult a Riasz.-os munkaköröket meghatározó 15/2019. (III. 11.) ORFK utasítás: a helyi rendőri szerveknél is rendszeresítésre került a felsőfokú E besorolású főügyintéző (komplex nyomozati tevékenységet ellátó) munkakör. Eddig helyi szerveknél csak D-s szakügyintéző (komplex nyomozati tevékenységet ellátó) munkakör létezett. A munkaköri bővítés mellett az ORFK utasítás módosítás eltörölte azon elvárást, amely a területi rendőri szerveknél komplex nyomozati tevékenységet ellátó körben a főügyintézői (E besorolás) munkakörbe kinevezéshez 2 év gyakorlati idő meglétét írta elő követelményként.

És a végén, de nem utolsó sorban, még egy fontos határidő: október 31. Eddig kell elszámolni a május végén pénzben kifizetett ruhapénz összeg célirányos felhasználásával, azaz a ruhaszámlákat pár héten belül le kell adni. Ellenkező esetben a számlával nem igazolt teljes Ft-összeget vissza kell fizetni, mivel az idei évtől ekként rendelkezik a hatályos RUSZ, vagyis a 14/2016. (V. 10.) BM rendelet.

FRSZ Jogsegélyszolgálat

Archívum

Share This