logo

Egy 500 ezres jutalom nem állítja meg a leszereléseket

2020.01.07.

A kormány karácsonykor jelentette be, hogy bruttó 500 ezer forintot kapnak a rendvédelmi szervek hivatásos állományba tartozó tagjai – írja az Alfahír. Ugyanakkor a nettó 340 ezer forint körüli összegről mind a rendőrök, mind a tűzoltók úgy vélik, hogy a gesztus ugyan értékelendő, ez önmagában nem lesz elég a leszerelési válság csillapításához. Ráadásul több tízezer olyan alkalmazott lehet a rendszerben, akik elestek ettől a jutalomtól. Az Alfahírnek több szakszervezeti forrás is problémának nevezte, hogy a kormányhatározat különbséget tett a munkavállalók között. Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) főtitkára a lapnak arról beszélt, hogy javaslatuk szerint a három fő jogállású kategóriának egyformán részesülnie kellene mind a béremelésekből, mind a juttatások köréből. Mindez azért is fontos – tette hozzá -, mert negatívan hat a testületen belüli morálra, ha azonosan fontos munkaköröket betöltő személyek eltérő juttatásokban részesülnek.

Az 500 ezer forinton túl még két, a fizetésre kiható intézkedést is bejelentett Pintér Sándor belügy- és Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Az egyik, hogy a fizetések jelentős részét magába foglaló illetményeket legalább tíz százalékkal növelnék, a másik, hogy a munkavállalók három évente kapnának egy egyösszegű, hathavi bérnek megfelelő juttatást. Ezeket viszont egyelőre óvatosan fogadják a szakszervezetek, tekintettel arra, hogy írásos garanciát semmire nem kaptak, ennyi év alatt pedig „bármi megtörténhet”, és annak az ellenkezője is. Pongó Géza úgy véli, hasznosabb lenne évente adni kéthavi juttatást, mint három évente hatot, ha a kormányzat célja az állomány megtartása. Ugyanakkor szerinte a lényeg továbbra is a bérek jelentős mértékű növelése lenne – olvasható a cikkben.

Főtitkárunk arra is felhívta a figyelmet, hogy: az öt éve bevezetett életpályamodell sem volt elegendő, hiszen az infláción túl komoly emelkedésen esett át a minimálbér és a garantált bérminimum is. A szakszervezet szerint több éven át tartó, folyamatos illetményemelésre van szükség, mert a tiszthelyettesek körében –de egyre inkább a tiszteknél is- olyan szintű lemaradás alakult ki a bérezésben, hogy ha inkább elmennek egy könnyebb, biztonságosabb és kötöttségektől mentesebb civil szakmába, sokkal többet fognak keresni. Érhető módon jelenleg ez a legnagyobb probléma a rendőrségen: a leszerelési hullám óriási, az utánpótlás pedig soha nem látott mélységekben hever. Pongó Géza elmondta, hogy 2018-ban 2000 rendőr szerelt le, és az iskolákból összesen 400 tanuló jött ki.

Archívum

Share This