logo

10 hónapos gyorstalpalóval enyhítenék létszámhiányt

2020.01.16.

A Népszava cikke szerint az idei tanévtől a kétéves képzés mellett nagyobb hangsúlyt kap a tíz hónapos gyorstalpaló, ami közbiztonsági járőri feladatok elvégzésére teszi alkalmassá az itt végzőket. Bagi István, a Miskolci Rendészeti Szakgimnázium igazgatója a lapnak elmondta: már a képzés ideje alatt bruttó 210 ezer forintos havi ösztöndíj jár majd a leendő járőröknek, így számítanak arra, hogy esetleg olyan, felnőtt, netán már a gyerekeiket nevelő férfiak és nők is jelentkeznek, akik korábban épp a megélhetésük veszélyeztetése miatt nem választották a bevétellel nem kecsegtető tanulást.

Változik az intézményrendszer is: a tíz hónapos járőrképzést az ország mind a négy rendészeti szakgimnáziumában – Ady-ligeten, Szegeden, Miskolcon és Körmenden – elindítják, de a magasabb szintű képzettséget adó kétéves kurzus már csak ebben az utóbbi két szakgimnáziumban lesz. Ezek szerint Ady-ligeten és Szegeden megszűntetik a normál, kétéves rendőrtiszthelyettes képzést, és a gyorstalpalókra állnak át.

Az FRSZ véleménye szerint ez csak tüneti kezelést jelent, de a létszámhiány valós okainak megszűntetésére nem alkalmas, ráadásul a korábbi évek tapasztalatai szerint a gyorsított kiképzés hosszabb távon újabb problémákat generál.

Archívum

Share This