logo

Egy újabb kedvező ítélet 1,5 milliós illetménykülönbözettel

2020.06.15.

Szakszervezeti hivatásos tagunkat vizsgálótiszti beosztásba kinevezték, majd egy hirtelen jött ötlettől vezérelve a bűnügyi ügyfeldolgozás helyett a Hszt. 60.§-ra hivatkozással átrendelték a főkapitányságra, egy másik osztályra és sajtóreferensi, sajtószóvívői feladatok végzésére utasították. Mivel az átrendelés szabályai alapján az érintett a beosztási illetményre és hivatásos pótlékra az eredeti szolgálati beosztása szerinti mértékben jogosult, így felmerült a kérdés, hogy függetlenül attól, hogy a végzett feladatai kettővel magasabb beosztásúak, jogosult-e illetménykülönbözetre? Az illetékes főkapitányság és az ORFK szerint nem, az FRSZ Jogsegélyszolgálata azonban ezt másképp gondolta….

Szolgálati panaszunk elutasítását követően, felperes képviseletében keresettel éltünk, s az eljáró törvényszék ezen alapvetően jogkérdésként jelentkező problémát az első tárgyaláson eldöntve, keresetünknek helyt adott, s illetménykülönbözetként majd másfél millió forint és annak kamatai, illetve perköltség megfizetéséről rendelkezett.

Az ítélet gyakorlatilag keresetünk jogi érvelését elfogadva, megállapította, hogy a Hszt. 60.§ szerinti átrendelés és a 71.§ szerinti megbízás elhatárolása nem a rendőrség által használt elnevezésen, hanem a hozott intézkedés tartalmi elemein alapszik.

Az átrendelés nem egy másik beosztás ellátására, hanem csak előre meghatározott feladat ellátására hivatott egyoldalú munkáltatói intézkedés, s az nem egy megüresedett beosztás teljes feladatellátását célozza. Megállapította a bíróság, hogy tagunk nem egy előre meghatározott feladatot végzett, hanem egy általa korábban nem ismert új munkakört látott el. Ezt az intézkedést megelőző rendőrségi belső levelezés (amely felperes személyzeti intézkedésének szükségességét egy főelőadói hely megüresedésével, betöltetlenségével indokolta), a kapott munkaköri leírás, illetve a teljesítményértékelés is bizonyította.

Ha ilyen vagy hasonló kérdés Téged is érint, jelezd, képviseletedet biztosítjuk!

Ha pedig még nem vagy Tagunk, legyél az!

Több ezer sikeres perünk bizonyítja, hogy van értelme.

FRSZ jogsegélyszolgálata

Archívum

Share This